Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis zet Ik Ben Veilig in na kraanongeval
3 augustus 2015 |

Rode Kruis zet Ik Ben Veilig in na kraanongeval

#IkBenVeilig - Het Rode Kruis zet Ik Ben Veilig in na het kraanongeval in Alphen aan den Rijn. Mensen die bij het ongeval betrokken zijn kunnen via deze site aan naasten laten weten dat ze veilig zijn.

​​Alphen aan den Rijn foto kraan website.jpg
       Er zijn zesenzeventig aanmeldingen op IkBenVeilig.nl waarvan er negen zijn gematched. (foto: Rein van Lierop)

Nadat in eerste instantie werd gedacht aan twintig gewonden, heeft het Rode Kruis na het omvallen van twee bouwkranen in Alphen aan den Rijn besloten om Ik Ben Veilig in te zetten. Dit maakt de communicatie tussen betrokkenen en familieleden makkelijker. Betrokkenen kunnen laten weten dat ze veilig zijn via de Ik Ben Veilig-knop. Met de Ik Zoek Iemand-knop kunnen familieleden hun familielid zoeken die mogelijk bij het ongeval betrokken is. 

Op dit moment zijn er zesenzeventig aanmeldingen op de site en zijn er negen matches. Van deze matches komen er 4 uit Alphen aan den Rijn en 3 uit andere plekken.

Een team van medische Rode Kruis-hulpverleners assisteert bij het kraanongeval in Alphen aan den Rijn. De vrijwilligers hebben een gewondennest neergezet waarin gewonden kunnen worden behandeld. Vanuit daar worden ze naar het ziekenhuis gebracht. Het Rode Kruis-gebouw in Alphen aan den Rijn dat op 500 meter afstand staat van de rampplek is eveneens geopend. Hulpverleners bieden hier een luisterend oor en helpen waar het nodig is.

 

 

Safe & Well


Het Amerikaanse Rode Kruis gebruikt het principe van Safe & Well. Dit is zeer succesvol. Deze vergelijkbare website van het Amerikaanse Rode Kruis is direct geopend na de aanslagen in Boston op 15 April 2013, waarbij de overheid het mobiele verkeer uitschakelde. Het Australische Rode Kruis zet een vergelijkbare website in bij overstromingen, bosbranden en tyfonen. Ook in Nederland en andere Europese landen zijn er situaties geweest waarin een website als ikbenveilig.nl nuttig had kunnen zijn, gezien de chaos en ontreddering die ontstond: bijvoorbeeld tijdens de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn (2009) of de schietpartij in Alphen aan de Rijn (2011), maar ook bij Pukkelpop in het Belgische Kiewit (2011) of de rampzalige Loveparade in Berlijn (2010). Allemaal incidenten waar Nederlanders bij betrokken waren.

Bij het noodweer op Pukkelpop ontstond grote onrust over de slachtoffers. Bezoekers van het evenement probeerden onder meer via internet familie en vrienden te bereiken. Op het internet verschenen een aantal lijsten waar getroffenen hun naam konden publiceren. Deze lijsten waren volledig openbaar, en daarmee waren al die persoonsgegevens onbeschermd. Ook was er geen aantoonbaar betrouwbare partij die de gegevens op deze lijsten beheerde.