Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis zet muilezels in voor hulpverlening Pakistan
10 augustus 2010 |

Rode Kruis zet muilezels in voor hulpverlening Pakistan

​De situatie in Pakistan verslechtert met de dag. Zware regenbuien worden de komende dagen wederom voorspeld in de al door overstromingen geteisterde gebieden. De hulpverlening wordt hierdoor ernstig belemmerd. Er is een tekort aan voedsel met verdubbelde voedselprijzen voor bijvoorbeeld groenten als gevolg.

 
De situatie in Pakistan verslechtert met de dag. Zware regenbuien worden de komende dagen wederom voorspeld in de al door overstromingen geteisterde gebieden. De hulpverlening wordt hierdoor ernstig belemmerd. Er is een tekort aan voedsel met verdubbelde voedselprijzen voor bijvoorbeeld groenten als gevolg. Het Rode Kruis zet muilezels in om afgelegen gebieden van de broodnodige hulp te voorzien.
 
Terwijl de overstromingen verder naar het zuiden trekken, stijgt de kans dat dammen in Sukkur en Guddu in de zuidelijke provincie Sindh het zullen begeven. De overheid heeft de afgelopen dagen al zo'n 500.000 mensen uit bedreigde gebieden geevacueerd. In de Sindh provincie zijn al meer dan 12 districten getroffen door de overstromingen. Het Rode Kruis biedt hulp met voedsel, water, tenten en medische zorg, maar er is nog veel meer hulp nodig. Het is de grootste ramp uit de geschiedenis van Pakistan.
 
Trein van muilezels
Wegen en bruggen zijn zwaar beschadigd en de regen blijft maar vallen waardoor veel getroffen gemeenschappen nog geen hulp hebben ontvangen. Het Rode Kruis heeft hierdoor enkele voedseldistributies moeten uitstellen, maar verkent alle alternatieven. "Sommige gebieden zijn alleen te voet te bereiken, maar dit is niet eenvoudig in een bergachtig gebied waar 25.000 mensen wonen", aldus Atta Muhammad, noodhulpcoordinator voor het Rode Kruis in de afgelegen districten Kohistan en Shangla in het Noord-Westen van Pakistan. "We hebben de afgelopen dagen een trein van muilezels met hulpgoederen ingezet om deze kleine getroffen dorpen van hulp te voorzien".
 
Voedselprijzen verdubbeld
De afgelegen overstroomde gebieden hebben een groot gebrek aan voedsel. De voedselprijzen van bepaalde producten, in het bijzonder van groenten, zijn hierdoor meer dan verdubbeld in dorpen en steden door het hele land. Met de Ramadan in aantocht, wordt verwacht dat de voedselprijzen zelfs nog meer zullen stijgen.
 
Hulpverlening Rode Kruis
Sinds 21 juli heeft het Rode Kruis meer dan 77.000 Pakistaanse slachtoffers van noodhulp kunnen voorzien. De mobiele medische zorgposten, die zich dagelijks van dorp naar dorp verplaatsen hebben zo'n 15.000 mensen medische zorg geboden. Het Rode Kruis en de Pakistaanse Rode Halve Maan werken in nauw overleg samen met de Pakistaanse overheid en overige hulporganisaties om de hulpverlening zo snel mogelijk volledig op gang te brengen.