Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis zet sms en radio in ter voorbereiding komst orkanen Haïti
31 augustus 2010 |

Rode Kruis zet sms en radio in ter voorbereiding komst orkanen Haïti

Het Rode Kruis is in de hoofdstad van Haïti een sms-campagne begonnen om inwoners van de stad voor te bereiden op de komst van orkanen. Daarnaast is het Rode Kruis gestart met wekelijkse radio-uitzendingen in het Frans en Creools om informatie te verspreiden.

 
Op dit moment volgen orkanen en tropische stormen elkaar snel op in het Caribisch gebied. De 1,5 miljoen mensen in Haïti die als gevolg van de aardbeving verspreid over het getroffen gebied in 1300 tentenkampen wonen, lopen een groot risico als een tropische storm of orkaan het land treft.
 

Veel voor weinig

Per sms en radio kunnen snel en relatief goedkoop veel mensen bereikt worden. Voor de sms campagne werkt het Rode Kruis samen met Voila, het grootste telecombedrijf uit Haïti. De campagne duurt zes dagen. Dagelijks wordt er een tekstbericht verstuurd met informatie hoe mensen zichzelf kunnen beschermen tegen orkanen, overstromingen en landverschuivingen. De sms-campagne start in de hoofdstad en wordt vervolgens uitgerold naar de rest van het land. Alle tekstberichten worden in het Creools verstuurd.
 

Radio-uitzendingen

De radio-uitzendingen worden live uitgezonden vanuit het Rode Kruis basiscamp aan de rand van Port-au-Prince. De uitzendingen zijn te beluisteren op radio 1 in het Frans en op onder meer 90.1 FM in het Creools. De aankomende weken staan de uitzendingen in het teken van het orkaanseizoen. De luisteraars kunnen middels sms en inbellen vragen stellen.

Goede voorbereiding

Om goed voorbereid te zijn op een orkaan of tropische storm legt het Rode Kruis rond Port-au-Prince drainage kanalen aan die de watermassa’s kunnen omleiden, vertragen of afvoeren. Ook worden beschermende dijken gebouwd om het water te vertragen of te stoppen. Samen met de Haïtiaanse overheid en de VN is een emergency evacuation plan opgesteld.