Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis aanwezig bij Klimaattop Cancun
2 december 2010 |

Rode Kruis aanwezig bij Klimaattop Cancun

In de Mexicaanse stad Cancun wordt tot en met 10 december de VN-Klimaattop gehouden. Madeleen Helmer, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis, is hierbij aanwezig. Helmer richt zich vooral op pleitbezorging van klimaatadaptatie. Dat is het onderdeel van de agenda waarbij het gaat om mensen te beschermen tegen allerlei vormen van klimaatveranderingen.

“Het Rode Kruis is vooral betrokken omdat wij vanuit ons werk zien dat er een toename is van weersextremen en ‘rare’ rampen op ongebruikelijke plaatsen, als gevolg van klimaatverandering. Bijvoorbeeld de overstromingen in Pakistan of  de hittegolf in Rusland. Maar ook de toename van malaria en knokkelkoorts. “Wij vinden het belangrijk dat er wereldwijd geïnvesteerd wordt in het weerbaarder maken van mensen tegen dit soort extremen”, vertelt Helmer.

Toenemende zorgen

“Er zijn steeds meer zorgen. Als het weer continu verder verandert en extremer wordt, zijn vaak de armste mensen in ontwikkelingslanden hier de dupe van. Als we niets doen, zal het Rode Kruis steeds vaker wereldwijd noodhulp moeten verlenen. Daarom is het belangrijk met elkaar één beleid te voeren, waarin de meest kwetsbare mensen beschermd worden tegen de gevolgen die niet meer te voorkomen zijn. Dat kan door de inzet van early warning-systemen of het aanpassen van dijken.” 

Geen verwachting

De verwachtingen voor de klimaattop in Cancun zijn niet hooggespannen. Helmer: “De wil bestaat om er na de teleurstellende Klimaattop in Kopenhagen toch iets van te maken. Dit keer moet er echt vooruitgang worden geboekt. Ik hoop vooral dat oude en nieuwe grootmachten nader tot elkaar komen op het gebied van de uitstoot broeikasgassen. Als dat mislukt lopen de afspraken die in Kopenhagen zijn gemaakt over de financiering van adaptatieprogramma’s namelijk een groot risico.” 

Nieuwe afspraken

In Cancun zijn meer dan 190 landen aanwezig om afspraken te maken voor een nieuwe klimaatakkoord. Dit akkoord bestaat uit maatregelen die de verdere opwarming van de aarde moeten tegengaan.