Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ruim 83 miljoen opgehaald voor hulp aan slachtoffers aardbeving
22 januari 2010 |

Ruim 83 miljoen opgehaald voor hulp aan slachtoffers aardbeving

Op verzoek van de SHO hebben vele publieke en commerciële radio- en tv-stations 21 januari alles in het teken gesteld van één ding: geld ophalen voor het door een aardbeving getroffen Haïti. Het Nederlandse publiek en bedrijfsleven hebben daar massaal op gereageerd. 

De nationale actiedag breidde zich de afgelopen dagen steeds verder uit. Bijna alle landelijk opererende publieke en commerciële radio- en televisiezenders sloten zich bij de actie aan. Zo'n 360 bekende Nederlanders droegen vandaag hun steentje bij. 

Nationale inzamelingsactie

Ruim 3,4 miljoen kijkers hebben donderdagavond gekeken naar de nationale inzamelingsactie op televisie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Via Nederland 1 keken de meeste mensen (ruim 2 miljoen) gevolgd door RTL4 (952.000) en SBS6 (437.000). Dat maakte de Stichting KijkOnderzoek (SKO) vrijdag bekend.
 
Ongeveer 100.000 mensen konden hun storting niet telefonisch kwijt tijdens de actie. Ze kregen geen persoon aan de lijn maar een bandje waarop zij hun telefoonnummer konden inspreken. Daarna zouden ze worden teruggebeld. Alle bellers krijgen alsnog een telefoontje van de SHO. Dat kan nog even duren, omdat de banden eerst moeten worden beluisterd. 

Dankbaar 

Volgens een eerste inventarisatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben dertig gemeenten geld gegeven voor de slachtoffers in Haïti. Hoeveel die gemeenten precies hebben gestort is nog niet te zeggen.
Farah Karimi, voorzitter van de SHO: "We zijn ontzettend blij en willen iedereen bedanken die geld heeft gegeven of op een andere manier heeft bijgedragen aan dit mooie resultaat. Hieruit blijkt een groot vertrouwen in ons werk.Het was bijzonder om te zien hoe iedereen tijd vrijmaakte en zich belangeloos inzette voor deze dag. Dat de omroepen en de producent dit in zo'n kort tijdbestek hebben kunnen organiseren, is een fantastische prestatie. De samenwerking met en tussen de verschillende omroepen was uniek en verliep buitengewoon goed. De deelnemende organisaties van de SHO zullen het geld goed besteden, zodat we de bevolking van Haïti weer hoop en perspectief bieden. Daar zullen we iedereen uiteraard over informeren de komende jaren." 

Vermist

Vrijdag werd bekend dat het aantal vermiste Nederlanders in Haïti is gestegen naar twee naar vier. Het Arubaanse Rode Kruis meldde donderdagavond dat nog twee Nederlanders worden vermist die op Aruba wonen. Deze twee mensen zijn Antilliaanse mannen. Zij verbleven in het ingestorte hotel Montana in Port-au-Prince.
 
Giro555 staat nog steeds open voor iedereen die wil doneren aan de slachtoffers op Haïti. Of sms STEUN naar 5050 en doneer direct 3 Euro!

 RODE KRUIS: DOSSIER HAÏTI

Kan de in eigenschap Koppeling naar inhoud opgegeven URL niet ophalen. Raadpleeg uw sitebeheerder voor assistentie.

Share |