Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rutting en Japin portretteren vluchtelingen
25 januari 2016 |

Rutting en Japin portretteren vluchtelingen

#GewoneMensen - ​Het Rode Kruis zoekt naar begrip voor mensen op de vlucht voor conflicten en geweld, net zoals fotograaf Raymond Rutting en schrijver Arthur Japin. In samenwerking met het Rode Kruis portretteren zij vluchtelingen in National Geographic Magazine onder de titel Gewone mensen.

Malaaz-Shahou.jpg  Het pasgetrouwde stel Malaz en Foton heeft een zware reis achter de rug. Malaz is zijn trouwring verloren. (Foto: Raymond Rutting)

“Ik fotografeerde in een noodopvang in Zeist. Die mensen daar intrigeerden me. Wat is hun verhaal, waarom hebben ze alles verlaten, tot welke keuzes in hun leven zijn zij gedwongen?” zegt Rutting.  Schrijver Japin vult aan: “Ik wist dat er, ook in ons land, iets ingrijpends gaande was, iets dat ook van invloed zou worden op mijn leven, maar het lukte me nog niet het goed te begrijpen. Ik had behoefte aan een emotionele verbintenis, bijna zoals ik dat met mijn romanfiguren heb: ik kan ze pas begrijpen als ik hun gevoel kan koppelen aan het mijne.”

"Mocht ik ooit in een situatie komen als de mensen die ik heb gesproken, dan hoop ik dat ik dezelfde moed kan opbrengen als zij." - Interview met Arthur Japin

 

“Prachtige beelden en intrigerende teksten”

Directeur Gijs de Vries is verrast door het resultaat: “Een project als pleidooi voor begrip met prachtige beelden en intrigerende teksten.”  Hoofdredacteur Aart Aarsbergen van National Geographic benadrukt: “Het zijn portretten van gewone mensen. Mensen zoals u en ik op het kruispunt van hun bestaan. Alles achter zich gelaten, op zoek naar een nieuwe, ongewisse toekomst.” 

"Sommigen kwamen wel maar weigerden alsnog op de foto te gaan. Het was keer op keer een verrassing." - Interview met Raymond Rutting

 

Rania.jpg Rania en haar man Yahia wilden niet weg, maar ten slotte lagen de lijken op straat. (Foto: Raymond Rutting)

Februari 2016 National Geographic Magazine

De portretten en verhalen worden met de titel Gewone mensen gepubliceerd in het februari-nummer van National Geographic Magazine, dat op 28 januari 2016 verschijnt, en op natgeo.nl. De portretten zijn daarnaast vanaf 26 januari 2016 een week lang op abri’s in diverse stations in Nederland te zien.

Bekijk alle portretten en verhalen van #GewoneMensen

 

Lees ook het complete verhaal in National Geographic Magazine