Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Sabine (24) redt leven van man in restaurant
3 februari 2017 |

Sabine (24) redt leven van man in restaurant

​​​​​De 24-jarige Sabine uit Tilburg kwam afgelopen week meteen in actie toen een oudere man in het restaurant waar ze werkt een hartstilstand kreeg. "Ik wil graag mijn verhaal vertellen om te laten zien hoe belangrijk het is dat mensen weten wat ze in zo'n situatie moeten doen." 

Sabine redt leven man 640 1.jpg
Dankzij een cursus BHV wist Sabine hoe ze moest handelen toen een oudere man in het restaurant een hartstilstand kreeg. Foto: Eva Schweizer

"Ik was even rustig aan het eten toen een collega heel hard mijn naam riep. Meteen wist ik: dit is niet goed." Sabine was op dat moment de enige werknemer met EHBO-kennis. Ze vertelt: "Ik zag een man die helemaal blauw en paars was aangelopen en dacht: die stikt ergens in! Maar toen ik goed keek zag ik geen eten en drinken op tafel staan. Wat was er aan de hand?!"​ 

Hartstilstand 

Sabine legde de man in de stabiele zijligging en ging op zoek naar een hartslag. Die was er niet. "Ik heb de man aangeschud, geprobeerd om contact te maken. Ik heb de stappen doorlopen die ik had geleerd tijdens mijn cursus. Mijn ene collega vroeg ik om 1-1-2 te bellen en een ander ging op zoek naar een AED." 

"Binnen 1 minuut na signaleren ben ik over gegaan tot reanimeren", vertelt Sabine dapper. "Ik bleef heel rustig en heb zeker 5 tot 10 minuten gereanimeerd. Wel bleef ik maar roepen: 'Waar blijft die ambulance?!' Uiteindelijk was de politie er als eerst en die heeft het toen van mij overgenomen." 

Lees hier​ stap voor stap wat je moet doen bij een hartstilstand

Sabine redt leven man 640 2.jpg

Sabine ging meteen over tot reanimatie toen een oudere gast in het restaurant waar ze werkt een hartstilstand kreeg. Foto: Eva Schweizer

​​​​Leven gered 

"De politie vroeg een paar keer hoe het met me ging, maar het boeide me niet: ik wilde alleen maar dat die man weer bij zou komen." Ze vervolgt: "Toen even later mijn baas binnen kwam, brak ik wel." Na zich even te hebben afgezonderd, kreeg Sabine gelukkig goed nieuws: de man had weer een hartslag. "Ik kan niet verwoorden hoe blij ik toen was."

"Op dat moment realiseerde ik nog niet echt goed wat ik gedaan had", vertelt de jonge levensredder. "Dat kwam pas later. De familie van de man heeft me uitgebreid bedankt. Als hij helemaal hesteld is, komt hij samen met zijn vrouw nog eens langs. Dat vind ik wel fijn." 

EHBO-kennis van levensbelang

Sabine kon een leven redden omdat ze een BHV-cursus had gevolgd. Ze wist dus wat ze moest doen. "Mensen denken vaak: 'pff, een cursus', en ja, ik twijfelde eerst ook. Als ik bloed zie, schiet ik al weg! Maar nu weet ik: het is behalve nuttig ook echt léuk om te doen. In korte tijd leer je heel veel." 


button-webshop.png

Gratis EHBO-app

"Mijn collega en ik wisten niet waar een AED-apparaat was", vertelt ze tot slot. "Ik begrijp nu dat het Rode Kruis een gratis EHBO-app heeft waarmee je onder andere de meest dichtsbijzijnde AED kunt checken." Sabine is vastberaden. "Die app ga ik meteen downloaden!" 

​​

Artikel delen?