Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Samenwerkende Hulporganisaties starten actie voor slachtoffers tyfoon Filipijnen
11 november 2013 |

Samenwerkende Hulporganisaties starten actie voor slachtoffers tyfoon Filipijnen

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), waaronder het Rode Kruis, openen per direct giro555 voor noodhulp aan de slachtoffers van tyfoon Haiyan. De toegebrachte schade is enorm en het aantal dodelijke slachtoffers wordt geschat op tienduizend. Steeds meer hulpteams trekken het rampgebied in om de noden te onderzoeken en hulp te verlenen. De SHO vraagt het Nederlandse publiek om financiële steun. Voor zowel noodhulp als wederopbouw is veel geld nodig.

Noodhulp en wederopbouw

De kracht van de tyfoon en opstuwend zeewater hebben grote verwoestingen aangebracht, complete dorpen zijn van de kaart geveegd. De deelnemende organisaties van de SHO gaan zich richten op zowel noodhulp als wederopbouw. In het rampgebied is grote behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, kleding en tijdelijk onderdak. Er moeten voorzieningen komen om slachtoffers gezamenlijk op te vangen. De langere termijn en wederopbouw richten zich op herstel van de schade, onderdak, psychosociale hulp en ondersteuning bij het verwerven van inkomsten, bijvoorbeeld door verstrekken van nieuw zaaigoed.

Via www.giro555.nl kan iedereen vanaf vandaag op de hoogte blijven van de hulpverlening aan de slachtoffers en van het verloop van de nationale actie.

Vermiste personen / missing persons

Het Filipijnse Rode Kruis heeft een e-mail adres geopend, waarop mensen navraag kunnen doen naar veiligheid van familie en vrienden in het getroffen gebied: sos@redcross.org.ph. U kunt ook contact opnemen met het Rode Kruis in Nederland: 070 4455822 of tracing@redcross.nl.

Wij adviseren u om de Family Links Website van het Internationale Rode Kruis in de gaten te houden voor nieuwe informatie.

Gaat het om een Nederlandse reiziger in het gebied, dan kunt u de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen of bellen naar 070 3484770. Op de website van de Filipijnse ambassade in Nederland vindt u ook relevante informatie.

The Phillipine Red Cross is helping people to find out about the safety of family and friends. You can send an e-mail to sos@redcross.org.ph, or by phone  +63 9178562694 and +63 9175328500. In the Netherlands, you can contact the Netherlands Red Cross: 31 70 4455822 or tracing@redcross.nl

De Samenwerkende Hulp Organisaties 

De Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is een samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties dat bij grote humanitaire rampen gezamenlijk fondsen werft voor hulpverlening aan de slachtoffers van de betreffende ramp. De SHO bestaat uit CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

 

p-PHL1072.JPG