Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Sanitatie prioriteit in hulpverlening Haïti
12 juli 2010 |

Sanitatie prioriteit in hulpverlening Haïti

Sanitatie moet een van de nieuwe prioriteiten worden in de hulpverlening in Haïti. Niet alleen voor het Rode Kruis, maar voor de gehele internationale gemeenschap. Dit staat in het halfjaarrapport “Van noodhulp naar duurzame oplossingen: de uitdaging van sanitaire voorzieningen in Haïti” van het Rode Kruis.

 
Rode Kruis: Sanitatie prioriteit in hulpverlening Haïti
 
Sanitatie moet een van de nieuwe prioriteiten worden in de hulpverlening in Haïti. Niet alleen voor het Rode Kruis, maar voor de gehele internationale gemeenschap. Dit staat in het halfjaarrapport "Van noodhulp naar duurzame oplossingen: de uitdaging van sanitaire voorzieningen in Haïti" van het Rode Kruis.
 
Van waterleidingen en watertanks tot toiletten en wasgelegenheden. Op dit moment heeft de zorg voor schoon water, toiletten en douches voor de daklozen de grootste prioriteit. De kans is namelijk groot dat er anders besmettelijke ziektes uitbreken. In Haïti is het leveren van schoon water en sanitaire voorzieningen een enorme taak. Voor de aardbeving was er al nauwelijks toegang tot veilig water, en de toegang tot sanitaire voorzieningen was een van de laagste in de wereld. De aardbeving heeft de erbarmelijke omstandigheden alleen nog maar erger gemaakt
 
Zes maanden later wordt een groot deel van de sanitaire voorzieningen nog steeds verzorgd door internationale organisaties. Dit is geen duurzame oplossing. Het Rode Kruis roept de internationale gemeenschap daarom op te erkennen dat sanitaire voorzieningen als een van de absolute prioriteiten in de wederopbouw van Haïti moeten worden beschouwd en ervoor te zorgen dat er voldoende middelen voor worden uitgetrokken. Volgens Matthias Schmale, hoofd programmadiensten bij het Rode Kruis in Haïti, is het na een natuurramp het doel het land weer op te bouwen, terug naar niveau van dienstverlening van voor de ramp. "Dat moet nu echt anders. Gezien de slechte dekking van water en sanitaire voorzieningen in Haïti voor de aardbeving, is er nu juist sprake van een echte kans om op te bouwen naar een veel beter niveau." De Haïtiaanse autoriteiten moet worden ondersteund om grote aantallen van de Haïtiaanse bevolking te voorzien van innovatieve en duurzame systemen voor veilige en betrouwbare sanitaire voorzieningen, voor sommige bevolkingsgroepen zelfs voor de allereerste keer".
Naar het nieuwsoverzicht