Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Schrijnend watertekort in Syrië
15 augustus 2014 |

Schrijnend watertekort in Syrië

​Bijna 3,5 jaar nadat het conflict in Syrië begon, draait de hulpverlening aan slachtoffers nog op volle toeren. De aanhoudende droogte zorgt voor een groot te kort aan water in veel gebieden. Ook Libanon, Jordanië en Irak; landen waar Syriërs naartoe zijn gevlucht kampen met dezelfde problemen.

Groot te kort aan water

Belangrijkste oorzaken van het tekort aan water zijn de aanhoudende droogte en het geweld dat veel watervoorzieningen heeft beschadigd. "Het Syrische Rode Kruis en haar partners maken zich grote zorgen over de humanitaire impact van de huidige droogte" zegt Dr. Attar, president van de Syrische Rode Halve Maan. ''De beperkte toegang tot schoon water zal jaren lang effect hebben op het leven van veel Syriërs en daarom moeten we samen werken met alle hulporganisaties om nu aan de noden van de vluchtelingen te voldoen, maar ook een oplossing zoeken voor de lange termijn."

Syrië

De activiteiten van het Rode Kruis blijven doorgaan. In de maand juni heeft het Rode Kruis ervoor gezorgd dat tanks water brachten naar meer dan 100.000 mensen in verschillende gebieden. Ook biedt het Rode Kruis financiële ondersteuning aan een partij die afval verwijdert om zo de levensomstandigheden hygiënischer te maken. Het Rode Kruis blijft de vluchtelingenkampen verbeteren en ze voorzien van medische hulp, schoon drinkwater en voedsel. Het water van de Al Figeh Spring, de belangrijkste water bron in Damascus City, wordt met reinigingsmiddelen van het Rode Kruis gezuiverd zodat meer dan 4 miljoen mensen dat water veilig kunnen gebruiken. Als laatste houdt het Rode Kruis zich ook actief bezig met het herstellen van de beschadigde watervoorzieningen en het bouwen van nieuwe waterstations om de capaciteit te vergroten.

Jordanië

Sinds het begin van 2014 heeft het Rode Kruis in Jordanië verschillende hulpmiddelen ingezet om de vluchtelingen vanuit Syrië te ondersteunen. Zoals het uitrusten van 6 vluchtelingenkampen in het grensgebied waar ze plaats bieden aan 1200 Syriërs. Deze kampen zijn ingericht met caravans of tenten, sanitaire voorzieningen, afval bakken en grote water bassins.

Libanon

Sinds het begin van 2014 is het Rode Kruis gestart met nieuwe projecten in verschillende steden in Libanon. Met deze projecten worden nieuwe pompen en generatoren geïnstalleerd die meer dan 500.000 mensen van genoeg drinkwater voorzien. Naast deze projecten zijn er ook renovaties van verschillende ziekenhuizen begonnen om de vluchtelingen van voldoende medische hulp kunnen voorzien.

Irak

Ondanks de slechte situatie in Irak zitten er ook duizenden vluchtelingen vanuit Syrië in Irak gestationeerd. De gevechten in Irak hebben de waterinfrastructuur beschadigd waardoor mensen een tekort aan water hebben. Het Rode Kruis is in de gebieden met Syrische vluchtelingen bezig met het bouwen en herstellen van 25 water systemen. Ook worden water tanks geplaats in de vluchtelingenkampen om de mensen te voorzien van schoon drinkwater. In totaal heeft het Rode Kruis 372.000 vluchtelingen toegang gegeven tot schoon drinkwater wat het risico voor ziektes enorm afneemt.

Steun de Syrische vluchtelingen

Om het water tekort tegen te gaan en de bestaande activiteiten van het Rode Kruis uit te blijven voeren is er veel geld nodig. Steun daarom de Syrische vluchtelingen en doneer op 6868.