Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Shelter, meer dan een tent voor een familie
4 februari 2010 |

Shelter, meer dan een tent voor een familie

​'Ik ben bang dat het begint te regenen. Mijn huis is ingestort en ik heb helemaal niets meer', vertelt Evelyn Joseph, een bewoonster van een zelfgemaakt kamp in Carrefour, net buiten Port-au-Prince.

 
Evelyn's frustraties gelden voor iedereen: ze wil weten wat voor hulp ze kan ontvangen om een tijdelijke huisvestiging op te bouwen. Vandaag krijgt ze in ieder geval iets. Er komt een grote witte truck het terrein opgereden vol met dekzeilen.
 
'Heftige regenval maakt het nog moeilijker voor deze mensen, vertelt Katherine Ehrman van het Duitse Rode kruis. 'Voldoende dekzeilen zijn daarom ontzettend belangrijk. We kunnen daarmee een dak bouwen over het hele kamp. Mensen krijgen dan weer wat meer privacy, kunnen verder bouwen aan hun shelters en blijven droog.'
 
nieuws_shelter_meerdaneentent.jpg
Kamp Daihatsu

Directe noodzaak 

Er wordt geschat dat er ongeveer 1 miljoen Haïtianen direct behoefte hebben aan een shelter. De overheid liet weten dat meer dan 235.000 mensen zijn verhuisd naar aangrenzende gebieden en velen verblijven bij vrienden of familie.
'Bij het zoeken naar een verblijfplaats wordt naar alle mogelijkheden gekeken: verhuizen naar een ander gebied, het dichtstbijzijnde zelf opgezette kamp of mensen blijven juist dicht bij hun oude huis wonen', vertelt Frederic Blas, de shelter coördinator van het Rode Kruis.
 
'Het is belangrijk in een breed perspectief  te denken als het om shelters gaat. Iedereen heeft andere behoeftes en huishoudens. Een shelter is meer dan één tent voor één familie'.
 
In Port-au-Prince leven tienduizenden mensen in meer dan 500 zelfgemaakte kampen. Nog veel meer slachtoffers leven buiten naast hun huis, te bang om naar binnen te gaan, maar niet van plan om hun buurt te verlaten.
 
'Mensen slapen niet in hun half ingestorte huizen, maar gaan wel naar binnen om te koken en hun persoonlijke bezittingen te borgen. Mensen willen dicht bij hun huis en woonomgeving blijven, waar ze hulp van anderen krijgen en de weinige spullen die ze nog hebben kunnen bewaren.'