Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws SIGMA-team Gouda ingezet bij gasexplosie Alphen aan den Rijn
6 december 2010 |

SIGMA-team Gouda ingezet bij gasexplosie Alphen aan den Rijn

Bij een gasexplosie in een flat in Alphen aan den Rijn zijn een dode en vier zwaargewonden gevallen. Na de explosie brak een hevige brand uit. De flatbewoners zijn geĆ«vacueerd en worden opgevangen in buurthuis de Bron. Het Rode Kruis is ingezet bij hulpverlening aan gewonden en de opvang van bewoners. 

Hulpverlening en opvang

Het SIGMA-team Gouda werd al snel na de explosie gevraagd om hulp te verlenen bij het opvangen en verzorgen van de gedupeerde flatbewoners. Een SIGMA-team is een groep vrijwillige hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis. Zij worden soms ingezet om de professionele medische hulpverleners te assisteren. Ook bieden ze ondersteuning bij grootschalige ongevallen en rampen.

Het SIGMA-team wordt later vanmiddag afgelost door Rode Kruis-vrijwilligers die speciaal ingezet worden voor opvang en verzorging. Ook helpt een Rode Kruis-vrijwilliger de gemeente bij het beantwoorden van telefoontjes van verontruste verwanten en vrienden van de flatbewoners.  

Opvang  

Inmiddels zijn er al 60 buurtbewoners opgevangen in het buurthuis. De getroffenen moesten hun woning verlaten in verband met instortingsgevaar. Om inzicht te krijgen in het aantal slachtoffers wordt iedereen die binnenkomt geregistreerd.