Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Situatie in Gaza verslechtert met de dag
25 juli 2014 |

Situatie in Gaza verslechtert met de dag

Het conflict over de Gazastrook verslechtert elke dag. Ook het aantal doden en gewonden als gevolg van de bombardementen en het recente grondoffensief van Israel stijgt schrikbarend hard. Terwijl een politieke oplossing zich voorlopig niet lijkt aan te dienen, probeert de burgerbevolking zich staande te houden. Hulpverleners en vrijwilligers van het Rode Kruis in Israel en in de bezette gebieden verlenen 24 uur per dag hulp. Aan eenieder in nood, dwars door het geweld heen, aan beide zijden van de frontlinies.

Hulpverlening

Magen David Adom (MDA) en de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS), zusterverenigingen van het Nederlandse Rode Kruis in respectievelijk Israël en de Bezette Palestijnse Gebieden, en het Internationale Rode Kruis, werken zij aan zij om hulp te verlenen. Bij elke inslag of bombardement rukken zij uit met ambulances en hulpverleners, om gewonden op te halen, te verplegen en naar ziekenhuizen of klinieken te brengen. Ze helpen met evacueren en bij het bergen van de doden. In Israël worden Eerste Hulp trainingen gegeven voor mensen opgevangen in de schuilkelders. Inwoners van de Gazastrook, die hun huizen hebben verlaten uit angst voor het geweld, worden  onder meer door het Rode Kruis opgevangen in scholen en andere gebouwen.  Sinds het begin van het conflict werden door MDA in Israël tientallen ernstig gewonden verzorgd en vervoerd, in de Gazastrook werden door het PRCS meer dan 2.500 gewonden behandeld en ruim 400 doden geborgen.

Water en elektra

Met name in de Gazastrook zijn er, naast acute veiligheid, steeds grotere zorgen op het gebied van water, riolering en elektriciteit. Lees hier meer over wat dit betekent voor de getroffen bevolking.

Oorlogsrecht

Het Rode Kruis heeft regelmatig contact met de autoriteiten zowel in Israël als Gaza. Zij wijst de strijdende partijen op het naleven van het humanitair oorlogsrecht, waarin is afgesproken dat burgers zoveel mogelijk moeten worden ontzien en niet direct mogen worden aangevallen. Cruciaal hierbij is om onderscheid te maken tussen militairen en militairen doelen en aan de andere kant burgers en burgerobjecten, zoals water- en elektriciteitscentrales.

Veiligheid van hulpverleners

Datzelfde geldt specifiek ook voor hulpverleners met een herkenbaar Rode Kruis, Rode Halve Maan of Rode Kristal embleem, hun materieel en ziekenhuizen en klinieken. Helaas zijn de afgelopen weken verschillende keren vrijwilligers gewond geraakt en raakten ambulances en medische faciliteiten beschadigd door gericht oorlogsgeweld. 

Het Internationale Rode Kruis was daarnaast ook betrokken bij het tot stand komen van het recente staakt het vuren, en blijft daarover continue in gesprek met de strijdende partijen.

Steun het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt direct bij rampen en conflicten en redt daarmee levens. Help ons om de slachtoffers van het geweld in Gaza te helpen. Doneer nu online of maak een gift over op IBAN NL19 INGB 0000 007 244.