Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Humanitaire situatie in Syrië steeds slechter
29 augustus 2013 |

Humanitaire situatie in Syrië steeds slechter

De humanitaire situatie in Syrië wordt steeds slechter. Dagelijks worden honderden mensen het slachtoffer van de gewelddadigheden in het land. Ze komen te overlijden, raken (ernstig) gewond of moeten op de vlucht. "De gevolgen voor de burgers heeft nu een ongekende hoogte bereikt. En er lijkt geen einde in zicht", aldus Magne Barth, hoofd van de Rode Kruis-delegatie in Syrië. "Als het conflict nog verder uit de hand loopt, zal het aantal vluchtelingen nog verder oplopen."

Tekort aan middelen

Op dit moment is er een tekort aan basisvoorzieningen zoals medicijnen, voedsel en water. In de hoofdstad Damascus sterven mensen omdat er is gebrek is aan medische voorzieningen. Het Rode Kruis krijgt tot sommige gebieden maar moeilijk toegang om hulp te bieden aan slachtoffers.

Twee vrijwilligers omgekomen

Eerder deze week werd bekend dat opnieuw twee vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan (SARC) om het leven zijn gekomen. Een mortier granaat die ontplofte bij de ingang van het kantoor van de Syrische Rode  Halve Maan in Homs werd Wasim Mosely en Yousef Ganss noodlotttig. Sinds het begin van het conflict zijn in totaal 22 vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan om het leven gekomen. tijdens het verlenen van hulp aan de slachtoffers van het geweld.

Noodhulp

De vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan distribueren hulpgoederen en zijn verantwoordelijk voor de hulpverlening aan gewonden. Ambulances van het Rode Kruis staan 24 uur per dag paraat om de zwaarst getroffenen bij te staan.