Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Situatie Syrië catastrofaal
20 februari 2013 |

Situatie Syrië catastrofaal

"De situatie in Syrië is niets minder dan catastrofaal", zegt Pierre Krähenbühl, directeur operaties van het internationale Rode Kruis. Hij bracht een vierdaags bezoek aan Syrië. De humanitaire hulpverlening daar is zeer complex. Het Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) hebben met veel factoren te maken die de hulpverlening moeilijk maken. Er is bijvoorbeeld een gebrek aan veiligheid, steeds verschuivende frontlinies en een groot aantal gewapende partijen. Krähenbühl gaf na zijn bezoek aan Syrië een overzicht van wat het Rode Kruis en de SARC hebben kunnen doen en voor welke uitdagingen zij nog staan.

Behaalde resultaten

Het Rode Kruis heeft samen met de Syrische Rode Halve Maan (SARC) een groot aantal veldactiviteiten kunnen uitvoeren, ook in gebieden die onder controle zijn van de oppositie. Lees hier welke hulp we tot nu toe hebben geboden.

Operaties vanuit de hoofdstad

Er is de afgelopen maanden veel discussie geweest over de onpartijdigheid van de hulpverlening en over of onze hulp de mensen in nood bereikt. Het Rode Kruis organiseert de hulpverlening vanuit de hoofdstad. Van daaruit wordt de hulp over het land verspreid. Dat wil niet zeggen dat het Rode Kruis de mogelijkheid van grensoverschrijdende activiteiten uitsluit. We zouden dit echter alleen doen met de instemming van alle betrokkenen: de Syrische regering, de oppositie en de regeringen van de betrokken buurlanden. Onze laatste bezoek aan Al-Houleh heeft bewezen dat we in staat zijn om frontlinies te doorkruisen om hulp te bieden.

Het opzetten van hulpverleningsmissies vanuit Damascus is een uitdaging. Vooral omdat beide partijen bang zijn dat we oversteken naar het gebied dat in handen is van de vijand. Krahenbühl: “In mijn gesprekken met de Syrische vice-minister van Buitenlandse Zaken (Hossam Eddine Alaa), heb ik benadrukt hoe belangrijk het voor het Rode Kruis en de SARC is om een betere toegang tot alle regio’s in nood te krijgen. Ook de plekken waar de oppositie heerst.

Meer toegang tot moeilijke gebieden

Na een moeilijke periode in 2012 is het aantal hulpteams dat toegang kreeg tot de lastige gebieden de afgelopen vier maanden weer gestegen. Krahenbühl: “Aan het einde van januari konden we hulp bieden aan Al-Houleh, een gebied waar de oppositie aan de macht is. Dat is een teken van verbetering. Na mijn bezoek aan Syrië ben ik ervan overtuigd dat we onze activiteiten de komende weken en maanden kunnen en moeten uitbreiden. We moeten meer aanwezig zijn in de meest gevoelige gebieden, ook op plekken waar de oppositie heerst”.

Bezoeken aan gevangenen

De afgelopen zes maanden is er wat betreft het bezoeken van gevangenen niet zo veel voortgang geboekt als we wilden. Het Rode Kruis heeft twee bezoeken gebracht aan de centrale gevangenissen in Aleppo en Damascus. Krähenbühl: “Dat is goed, maar het is niet genoeg. Sommige detentiecentra staan in gebieden die voor ons te gevaarlijk zijn. De beperkte toegang betekent dat er geen toezicht is op de situatie van gedetineerden. Dat is in elk gewapend conflict zeer zorgwekkend. Maar zeker in Syrië is dit een ernstig probleem.” Tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Krähenbühl om concrete acties van de autoriteiten gevraagd. De ICRC blijft de komende tijd druk uitoefenen op de Syrische autoriteit.

De aanvallen op medische posten hebben verschrikkelijke gevolgen. Kort geleden is er een aanslag gepleegd op een ziekenhuis in het noorden van Syrië. Het personeel werd gearresteerd en vermoord omdat ze geheime informatie verstrekt zouden hebben. Enkele ziekenhuizen zijn overgenomen door gewapende groepen. Veel toegewijde artsen en verplegers zijn hun levensgevaarlijke werkplek ontvlucht.

De toekomst

Sinds het begin van de conflicten in Syrië vroeg men zich af of hulpverlening hier wel mogelijk is. De collectieve humanitaire hulpverlening moet intensiever worden. Het Rode Kruis en de SARC werken hieraan. Het zou naïef zijn om te denken dat we een 100% onpartijdige operatie zouden kunnen uitvoeren. We accepteren dat het een moeilijke situatie is met veel dilemma’s. Maar het Rode Kruis heeft zoals altijd de voorkeur om voornamelijk te handelen met lokale partijen en op deze manier zo veel mogelijk mensen te bereiken. Dit is de manier waarop de ICRC nu werkt in Syrië.  
Hulp van het Rode Kruis in Syrië