Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Situatie Syrië is een niet-internationaal gewapend conflict
17 juli 2012 |

Situatie Syrië is een niet-internationaal gewapend conflict

Het gewapende conflict in Syrië is zo ernstig dat het Internationale Rode Kruis spreekt van een niet-internationaal gewapend conflict. Dat betekent dat volgens het Rode Kruis het humanitair oorlogsrecht onder alle omstandigheden van toepassing is in Syrië.

 
De regels van het humanitair oorlogsrecht proberen de schadelijke gevolgen van gewapende conflicten zoveel mogelijk te beperken. Het humanitair oorlogsrecht beschermt personen die niet deelnemen aan de strijd, zoals burgers, journalisten en hulpverleners. Maar ook personen die niet meer deelnemen aan de strijd, zoals gevangen, zijn beschermd. Het beschermt ook objecten zoals gebouwen en ambulances. Daarnaast is vastgelegd welke wapens gebruikt mogen worden en hoe ze mogen worden ingezet.

Syrische Rode Halve Maan

Het geweld in Syrië duurt nu al meer dan 16 maanden. Op dit moment is de Syrische Rode Halve Maan de enige hulporganisatie in het hele land die hulp biedt. Onder meer met ziekenwagens, het uitdelen van voedsel en medische hulp. 

Geef een gift!

Naar schatting hebben ongeveer anderhalf miljoen Syriërs dringend hulp nodig. Wilt u de slachtoffers van het geweld in Syrië helpen? Geef dan een gift via giro 6868 of doneer direct!
 
 
Doneer direct