Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Situatie Zuid-Soedan kritiek door naderend regenseizoen
18 april 2014 |

Situatie Zuid-Soedan kritiek door naderend regenseizoen

4 maanden na het begin van het conflict blijft de situatie verslechteren in Zuid-Soedan. Honderdduizenden mensen zijn gevlucht, tienduizenden hebben medische zorg nodig. Het naderend regenseizoen baart het Rode Kruis grote zorgen.

Melker Mabeck, hoofd van de Rode Kruis delegatie in Zuid-Soedan: "We maken ons zorgen om de situatie van de slachtoffers van het conflict. Door het geweld is de voedselproductie gestagneerd en hebben mensen een tekort aan eten. Aangezien de voorzieningen voor water en gezondheidszorg ook geraakt zijn, zal de nood alleen maar hoger worden". Hij vervolgt: "hoe langer het conflict duurt, hoe moeilijker het voor de inwoners is om aan de basisbehoefte zoals voedsel, water en medische zorg te komen". 

Het aankomende regenseizoen zal waarschijnlijk veel gevolgen hebben voor de bevolking én voor de hulpverleners. Doordat wegen moeilijk of niet begaanbaar worden en landingsbanen voor vliegtuigen niet meer veilig zijn zal de aanvoer van hulp en het bereiken van slachtoffers een enorme uitdaging worden.

 


 

De operatie van het Rode Kruis in Zuid Soedan is een van de grootste van het Rode Kruis op dit moment. Vanaf half december 2013 is de volgende hulp geboden:

  • Voedsel voor 160.000 mensen en 770 ton voedsel voor patiënten en gevangenen
  • Huishoudelijke spullen voor 220.000 mensen
  • 44.000 dieren gevaccineerd (voor 22.000 mensen die daarvan leven)
  • 24.000 mensen voorzien van zaden en gereedschap om voedsel te produceren, 27.000 mensen van vis-materialen voorzien
  • Schoon water voor 96.000 mensen
  • 1.200 medische operaties uitgevoerd
  • Medische materialen aan 24 Eerste Hulp en medische klinieken geleverd 

Giro 5125
Half januari opende het Rode Kruis giro 5125 voor de slachtoffers van geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan.