Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Afghanistan minder veilig, aantal gewonden neemt toe
13 oktober 2010 |

Afghanistan minder veilig, aantal gewonden neemt toe

De veiligheidssituatie in Afghanistan verslechtert en het aantal gewapende groepen neemt toe. Als gevolg daarvan zijn er meer patiënten die bij conflicten gewond raken. Dat meldt het Internationale Rode Kruis (ICRC).

 
In de maanden augustus en september noteerde het Mirwais ziekenhuis in Kandahar een verdubbeling van het aantal patiënten met wapengerelateerde verwondingen. Het aantal patiënten liep op tot 1000. Een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder toen er nog 500 patiënten waren.
 
Voor mensen met wapengerelateerde amputaties heeft het Rode Kruis in de Afghaanse provincie Helmand een nieuw revalidatiecentrum geopend. Het zuiden van Afghanistan kent volgens het ICRC een drastische stijging van het aantal wapengerelateerde amputaties. Het nieuwe centrum is het zevende in het land en voorziet patiënten onder meer van prothesen, fysiotherapie, een beroepsopleiding en microkredieten om te helpen bij het opstarten van een bedrijf.
 
Het Rode Kruis biedt verschillende ziekenhuizen in Afghanistan ondersteuning, waaronder het Sheberghan ziekenhuis in het noorden en het Mirwais ziekenhuis in het zuiden van het land. Ook is er technische en financiële steun voor tien klinieken van de Afghaanse Rode Halve Maan en voor EHBO-vrijwilligers die zorg leveren aan mensen in conflictgebieden.
 
Afghanistan is wereldwijd de grootste operatie van het Rode Kruis. In het land zijn meer dan 136 internationale en meer dan 1.480 nationale Rode Kruis-medewerkers gevestigd.