Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt zeilers tijdens Sneekweek
10 augustus 2016 |

Rode Kruis helpt zeilers tijdens Sneekweek

#Evenementenhulp – Blaren op de handen, een gat in het hoofd of blauwe plekken. De hulpverleners van het Rode Kruis komen de meest uiteenlopende letsels tegen tijdens de Sneekweek. Vrijwilligster Dieuwke de Vries is al 17 jaar betrokken bij de hulpverlening tijdens de zeilweek. "Ik heb best veel gekke dingen meegemaakt."

IMG_1757.JPG

Vrijwilligster Dieuwke de Vries behandelt de pijnlijke enkel van een bezoeker tijdens de Sneekweek. (Foto: Rode Kruis)

Tijdens de Sneekweek staat Dieuwke elke dag paraat om eerste hulp te verlenen aan bezoekers en zeilers. Van dronken feestgangers tot on(be)handelbare krijsende kinderen, vrijwilligster Dieuwke maakte de afgelopen jaren de meest uitdagende toestanden mee bij de Rode Kruis-hulppost op het Starteiland in Sneek. "Maar dat zijn uitzonderingen, de sfeer tijdens de Sneekweek is heel prettig", vertelt de Friezin. ,,Soms leer je mensen beter kennen als ze meerdere keren langskomen. Ik maak graag een praatje en ben ook altijd erg geïnteresseerd of de wedstrijden goed gaan. Ik heb vroeger ook gezeild."

Samen met collega's Joke en Frances heeft teamleider Dieuwke gezellige dagen aan het Sneekermeer. Tussen de kampeerders en zeilbootjes vertoeven de dames een week lang in de Rode Kruis-hulppost en staan ze klaar om eerste hulp te verlenen. ,,Maar mensen komen langs voor de meest uiteenlopende vragen; van waar de leukste winkeltjes zijn in Sneek tot of we nog een rol wc-papier te leen hebben. Soms lijkt het wel of we een toeristenbureau zijn", lacht Dieuwke.    

Typisch zeilletsel

Tijdens de Sneekweek helpt het Rode Kruis voornamelijk zeilers die letsel oplopen tijdens de wedstrijden. De letsels die het meest voorkomen tijdens het zeilen zijn blaren, blauwe plekken en hoofdwonden.

Giek tegen het hoofd

Vooral wanneer de wind wat steviger is, is de kans op hoofdletsel ​groot. Heel wat zeilers krijgen de giek tegen het hoofd als ze over het water vliegen. Dat resulteert soms in een snee in de wenkbrauw of een flink gat in het hoofd.

Blaren op de handen

De touwen veroorzaken vervelende blaren op de handen wanneer de zeilers geen handschoentjes dragen. "Ik ben naar de hulppost van het Rode Kruis gegaan om mijn blaren preventief te laten afplakken. Op het water heb ik er gelukkig niet veel last van, we staan eerste in het klassement", vertelt zeiler Bern Laninga glunderend nadat hij geholpen is door vrijwilligster Dieuwke.

​Blauwe plekken

Naast blaren zorgen de touwen in de zeilboten regelmatig ook voor blauwe plekken. Met name de handen en polsen worden vaak afgebonden, omdat de touwen er te strak omheen gewikkeld worden. 

Ook vrijwilliger worden?

Wil jij net als Dieuwke en haar collega's hulp verlenen tijdens evenementen? Bekijk onze vacatures en meld je aan! 

​​

Artikel delen?