Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Sommige vluchtelingen lopen nu nog in T-shirts rond"
18 januari 2016 |

"Sommige vluchtelingen lopen nu nog in T-shirts rond"

​#Vluchtelingen - Mannelijke vluchtelingen lopen regelmatig rond in te ruime kledij. Rode Kruis-afdelingen door heel Nederland zamelen herenkleding in met de maten 170, S en M.

WelkomWinkel-Bussum-12.jpg
  Suzanne is druk bezig kleine maten te zoeken tussen de stapels binnengebrachte kleding. (Foto: redactie Rode Kruis) 

“Te grote kleding sluit niet goed aan en biedt geen warmte voor de winter,” zegt Esther Droste van het Rode Kruis in de Gooi- en Vechtstreek. Bewoners uit deze streek en andere delen van Nederland leveren massaal kleding in bij de Welkom Winkel in Bussum en de Rode Kruis-vrijwilligers sorteren de ingebrachte kleding op maat. “Als vluchtelingen in Nederland aankomen zijn ze vaak ziek, omdat ze te lang overgeleverd zijn geweest aan de kou. Daarom is het nu belangrijk om hen genoeg passende en warme kleding te geven”, zegt Esther. 
Esther Droste.jpg
  Esther hoopt dat er nog meer kratten zoals deze gevuld gaan worden. (Foto: redactie Rode Kruis)

“Nederlandse mannen zijn een stuk langer”

Vrijwilliger Suzanne de Grijs sorteert de kleding op maat. Ze pakt een trui uit een van de zojuist binnengebrachte vuilniszakken. “Nee, dit is XL, veel te groot”, zegt ze. “Er is een groot tekort aan maat 170, S en M. Ik hoop dat deze maten snel komen want ik heb gehoord dat er nu nog steeds mannen in T-shirts rondlopen. Heel naar nu het zo fris is buiten”. Ook vrijwilliger Lideweij Bakker probeert zoveel mogelijk kleine maten uit de vuilniszakken, dozen en koffers te vissen. Helaas is haar tafel nog vrij leeg. “Nederlandse mannen zijn een stuk langer dan de mannelijke vluchtelingen die hier komen. Er zitten weinig kleine mannenmaten tussen de stapels kleding die hier worden afgeleverd”, zegt Lideweij. “De beelden op tv van mensen op de vlucht door weer en wind hebben me geraakt. Ik wil echt iets doen voor de vluchtelingen. Het is zo’n persoonlijk drama om te moeten vluchten uit je eigen land”, zeg ze.
Lideweij.jpg  Lideweij is nog maar net vrijwilliger bij het Rode Kruis, dit is haar eerste inzet. Ze hoopt dat ze de vluchtelingen hiermee kan helpen. (Foto: redactie Rode Kruis) 

“Mijn vriend heeft maat M”

“Toen ik hoorde dat er een tekort is aan kleding in maat 170, S en M dacht ik gelijk aan mijn broer”, zegt vrijwilliger Mieke Vermeulen die met een grote doos kleding komt aanzetten. “Hij heeft maat M dus ik vroeg of hij nog truien, overhemden en broeken over had. Hij wilde het graag aan mij meegeven”, zegt ze. “Het is kleding van hele goede kwaliteit.” Vrijwilliger Sanne van den Bos heeft ook een stapel kleding bij zich. “Mijn vriend heeft maat M. Ik heb wat broeken, truien en overhemden van hem meegenomen”, zegt ze. “Het is jammer dat er te veel grote kleding wordt gegeven, maar ik snap ook wel dat mensen niet speciaal kleding in kleine maten gaan kopen. Ik hoop dat er genoeg kleding wordt ingezameld, zodat de mannen het niet koud blijven houden nu het winter is.”
Suzanne en Sanne.jpg
 Wil jij net als Sanne en Mieke vluchtelingen ook aan passende kleding helpen? (Foto: redactie Rode Kruis)

Welkom Winkels en inleverpunten

Wil je de vluchtelingen helpen aan warme, passende kleding? Door heel Nederland zijn er Welkom Winkels geopend en inleverpunten. Hier kun je de kleding die je wilt doneren aan de vluchtelingen kwijt. Kijk op onze website waar je terecht kunt.

Geef spullen