Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Spullen stromen binnen in Welkom Winkel Goes
11 september 2015 |

Spullen stromen binnen in Welkom Winkel Goes

#WelkomWinkel – Het loopt storm in de Welkom Winkel in Goes. Nederlanders willen de vluchtelingen graag helpen en brengen zakken vol kleding naar de Rode Kruis-vrijwilligers. De vrijwilligers en Ready2Helpers zijn druk bezig de spullen te sorteren. “Sommige mensen brengen gloednieuwe spullen. Heel mooi om te zien”, zegt Ready2Helper Angie.

Angie.jpgReady2Helper Angie heeft haar eerste inzet. Meteen wordt ze aan het werk gezet, de plastic zakken vol spullen blijven binnenstromen. Ze sorteert ze en ze houdt ze bij op een lijst. (Foto: Eline van den Hout) 

Terwijl de Welkom Winkel nog niet open is komen er al mensen om spullen af te leveren. “Ik vind het vreselijk om te zien dat de vluchtelingen die hier zijn helemaal niets meer hebben”, zegt Annelieke uit Rozendaal. Samen met haar moeder is ze naar Goes gereden om kleding uit haar wintercollectie aan de Welkom Winkel te doneren. “Het raakt me zo erg wat ik op tv zie. Met mij gaat het goed, dus wat ik heb wil ik graag delen met deze mensen die alles hebben achtergelaten.”
 
Annelieke.jpgAnnelieke heeft wollen sjaals, broeken, truien en leggings meegenomen. “Als het maar lekker warm is”, zegt ze. (Foto: Eline van den Hout)

Miep uit Goes denkt er precies zo over. “Die foto van het aangespoelde jongentje heeft me ontzettend geraakt”, zegt ze terwijl ze tandpasta en tandenborstels overhandigt aan Rode Kruis-vrijwilliger Yvonne. “Die arme mensen moeten allemaal een veilig plekje krijgen vind ik”. Emotie in haar stem is duidelijk hoorbaar en ze zucht diep. “Ik ga binnenkort ook geld doneren op giro6868.”, zegt ze. Desiree uit Terneuzen voelt eveneens erg mee met de vluchtelingen en leeft zich helemaal in in hun situatie. “Ik vind het fijn om iets te doen voor mensen die in nood zijn. Als ik zelf moet vluchten zou ik ook graag geholpen willen worden”. Ze heeft haar kledingkast grondig uitgezocht en doneert winterkleding aan de winkel. Ze overhandigt een winterjas aan Yvonne.

"Ik moet soms wel even slikken"

“Het is fijn om te zien dat de spullen die binnenkomen voldoen aan de vraag. De winter komt eraan, dus de vluchtelingen hebben warme kleding nodig,” zegt Yvonne. Ze is al sinds de opening van de winkel bezig de spullenverzameling in goede banden te leiden. “De jongens uit het tijdelijke vluchtelingenopvangcentrum in de Zeelandhallen lopen hier vaak langs en zien dan dat wij al die spullen voor hen verzamelen”, vertelt ze. “De dankbaarheid die ze tonen zorgt ervoor dat ik soms wel even moet slikken”.   

 YvonneDesiree.jpg
Buren van Desiree hebben spullen meegegeven toen ze hoorden dat ze naar de Welkom Winkel in Goes ging. Naast eigen spullen die ze doneert heeft ze daarom extra veel tassen bij zich. Yvonne neemt ze met alle plezier aan. (Foto: Eline van den Hout) 

Tegen het begin van de middag ligt het terrein vol met kleding en schoenen. Steeds meer vrijwilligers zijn bijgesprongen om schoenen te sorteren, broeken en truien per maat bij elkaar te leggen en fietsen in een loods te zetten. Yvonne: “Overweldigend hoeveel spullen er worden gebracht! Het is echt buiten onze verwachting”.

sorteren.jpg 
Ready2Helpers overleggen waar ze de gebrachte kleding leggen en vouwen het netjes op. (Foto: Eline van den Hout)

Meer Welkom Winkels

Op dit moment zijn er in Roermond en Tilburg ook Welkom Winkels geopend. Binnenkort gaat het Rode Kruis op meer plaatsen in Nederland dergelijke inzamelpunten starten. Met behulp van Needs Assessments in de opvangcentra inventariseren Ready2Helpers welke spullen de vluchtelingen nodig hebben en aan de hand daarvan zullen er distributies plaatsvinden.


schoenen.jpgTerwijl de zon fel brand bekijken Ready2Helpers of de ingezamelde schoenen van goede kwaliteit zijn. (Foto: Eline van den Hout)


Wil je ook spullen brengen naar een Welkom Winkel of helpen als vrijwilliger? Klik hier voor meer informatie.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.