Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Steeds meer Jemenieten getroffen door conflict
27 juli 2015 |

Steeds meer Jemenieten getroffen door conflict

​#GeweldJemen – Steeds meer inwoners in Jemen worden getroffen door het conflict tussen strijdende partijen. Het aantal luchtaanvallen en grondgevechten neemt toe. Voor hulpverleners van het Rode Kruis wordt het moeilijker getroffen gebieden te bereiken en de burgers te helpen.

JEMENWS.jpg 

 Het geweld in Jemen maakt veel slachtoffers onder burgers. Hulpverleners proberen de gewonden te evacueren. (Foto: T. Glass)

"Het aantal getroffen burgers door het geweld in Jemen is ongekend hoog. Al meer dan 100 dagen verkeren de Jemenieten in een crisis. Ze hebben een ernstig tekort aan water, voedsel en brandstof," aldus Antoine Grand, hoofd van de Rode Kruis-delegatie in Jemen. "Dit komt door de toenemende luchtaanvallen en gevechten op de grond". Hulpverleners kunnen door de gevechten de laatste 2 weken getroffen gebieden steeds moeilijker bereiken. Het gaat met name om de zuidelijke provincies Aden en Taiz. Hier wordt het ingewikkelder levensreddende hulp te bieden en gewonden en doden te evacueren.

Onpartijdig en onafhankelijk

"We willen blijven helpen met de evacuatie van doden en gewonden, maar alle partijen moeten ons hiervoor toegang geven en ons respecteren", zegt Grand. Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen op de humanitaire hulp toe te staan en niet te belemmeren. Hulpverleners moeten hun werk kunnen doen op een volledig onpartijdige en onafhankelijke manier. Het is van belang dat alle partijen voorzorgsmaatregelen nemen de burgers en de infrastructuur te beschermen. Het Rode Kruis wil zich blijven inzetten voor de getroffen Jemenietische burgers. Er zijn 262 hulpverleners actief in Jemen. 144 zitten er in Sanaa, 70 in Aden, 36 in Saada en 12 in Taiz.

Giro 6868

Het geweld in Jemen maakt enorm veel slachtoffers onder burgers. Om hen te helpen met eerste levensbehoeften en medische hulp heeft het Rode Kruis giro 6868 geopend. Doneer nu op NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), o.v.v. Geweld in Jemen, ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag. Of doneer via de rode button.