Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis roept op: 'Stop de belegeringen in Syrië'
13 januari 2016 |

Rode Kruis roept op: 'Stop de belegeringen in Syrië'

#ConflictSyrië - Het Rode Kruis roept op tot onmiddellijke opheffing van alle belegeringen van Syrische steden. Volgens het Internationale Rode Kruis zijn de humanitaire noden in de belegerde steden op dit moment verschrikkelijk hoog.

belegering-Syrie.jpg
 De Syriërs zijn wanhopig. Maandenlang hebben ze geen hulp kunnen ontvangen.  (Foto: P. Krzysiek, ICRC)

"De belegeringen van de steden en dorpen in heel Syrië moeten worden opgeheven. Op die manier kunnen we snel hulp bieden en levens redden", zegt Robert Mardini van het Internationale Rode Kruis in het Nabije- en Midden-Oosten.

Medische noodhulp

Meer dan 400.000 Syriërs wonen in gebieden die door het leger hermetisch worden afgesloten van de buitenwereld. Daardoor is er te kort aan eten, drinken, brandstof en medicijnen. Door de ondervoeding hebben veel mensen dringend behoefte aan een medische behandeling. 

Ondervoeding

"Dit is het allerergste wat ik de afgelopen 5 jaar heb meegemaakt in Syrië. De situatie in Madaya, Kefraya en Foua is hartverscheurend", zegt Marianne Gasser van het Internationale Rode Kruis in Syrië. "De Syriërs zijn wanhopig. Ouderen, vrouwen en kinderen lijden het ergst, zij zijn ernstig ondervoed. Het kan zo niet langer doorgaan."

Noodhulppakketten

De afgelopen twee dagen zijn er duizenden noodhulppakketten uitgedeeld in Madaya, Kefraya, en Foua. Dit is echter niet genoeg. Zeer binnenkort hopen we weer pakketten uit te delen. 

Help de Syriërs!

De vijfde winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij hen helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.