Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Stop de strijd in Syrië. Stop het lijden van de Syriërs"
30 januari 2016 |

"Stop de strijd in Syrië. Stop het lijden van de Syriërs"

#ConflictSyrië - De strijdende partijen in Syrië moeten humanitaire hulp aan de noodlijdende bevolking toelaten, ongeacht de uitkomst van de vredesbesprekingen die in Genève in gang zijn gezet. Dat vindt het Internationale Rode Kruis (ICRC).

 Hulp-aan-madaya-januari-2016.jpg

Vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan laadden half januari 2016 hulpgoederen uit voor Madaya. De elektriciteit is beperkt. Daarom gebruiken ze de koplampen. (Beeld: Zaid Rabaa, SARC)

 

"Ik zag jonge ondervoede kinderen en hulpbehoevende ouderen in erbarmelijke toestand, toen we eerder deze maand de bezette stad Madaya bezochten. Maanden onderhandelen over de toegang tot dit gebied leverde helaas slechts toestemming op om met een paar vrachtwagens met hulpgoederen het gebied in te gaan. Deze hulp was te weinig en kwam voor sommigen te laat", aldus Marianne Gasser. Volgens het hoofd van de ICRC zijn er tientallen andere steden - Douma, Moadamiyah, Foua, Kefraya en Deir Ezour - waar nog altijd geen toegang is voor hulporganisaties.

Vredesbesprekingen

Een nieuwe ronde in de vredesbesprekingen in Genève, die de strijdende partijen dichter bij elkaar moet brengen, ‘is een positief signaal’. "We hebben nadrukkelijk gepleit voor regelmatige toegang tot deze en andere steden om het enorme leed onder de Syriërs te kunnen verzachten. Tot nu toe echter bleven al deze inspanningen zonder resultaat."

Stop de vernietiging

"De strijdende partijen moeten bovendien stoppen met het vernietigen van de toch al gehavende voorzieningen van het land", vindt Gasser, "in het bijzonder de zorginstellingen en waterinstallaties. Die worden vaak opnieuw onder vuur genomen zodra deze door ICRC of andere huporganisaties zijn opgelapt, of gerepareerd."

Uitzichtloze situatie

Meer dan 4,5 miljoen mensen leven onder onmenselijke omstandigheden op plekken die door de aanhoudende gevechten moeilijk toegankelijk zijn. Meer dan een half miljoen van hen woont in belegerd gebied. Dit zonder dat er zicht is op enige politieke oplossing. "In al deze gebieden blijft de bevolking verstoken van hulp, wat maakt dat miljoenen levens in gevaar zijn."

Mensenlevens gaan voor

"Degenen die de situatie in Syrië, nu en in de toekomst, in handen hebben, zouden moeten stilstaan bij het verschrikkelijke, alles overheersende leed in het land. En moeten nadenken over hoe zij kunnen helpen bij het herstel van een beetje hoop", aldus Gasser. "Mensenlevens gaan voor politiek."

Help de Syriërs!

De vijfde winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.


 

Facebook-campagne voor Syrië

Nieuw voor het Rode Kruis is de Facebook-campagne die we starten voor de Syriërs. Volg ons op Facebook.