Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Storm Giri raast over Myanmar
26 oktober 2010 |

Storm Giri raast over Myanmar

In Myanmar (voorheen Birma) zijn zeker 75 mensen omgekomen door cycloon Giri. Tientallen mensen worden nog vermist. Dat heeft dagblad The Irrawaddy dinsdag gemeld. Een dag eerder was er nog sprake van 29 doden. De meeste doden vielen in de gemeente Myaypone in de deelstaat Rakhine.

Cycloon Giri richtte vrijdag verwoestingen aan bij de westkust van het Zuid-Aziatische land. Door zware regenval, golven van bijna 8 meter hoog en flinke rukwinden zijn meerdere dorpen verwoest. Zeker vijfduizend mensen zijn dakloos geraakt in vijf dorpen in het district Kyaukhpu, waar ongeveer 200.000 mensen wonen. Driekwart van de woningen daar is beschadigd, in een van de armste gebieden van het land.

Volgens medewerkers van het Internationale Rode Kruis heeft de getroffen bevolking dringend behoefte aan water, eten en onderdak. Inmiddels heeft het Rode Kruis zakken rijst en tenten naar het gebied gestuurd.

Myanmar werd in 2008 getroffen door de cycloon Nargis. Toen vielen er 130.000 doden. Ongeveer 2,5 miljoen mensen waren getroffen door de verwoestende wervelstorm.

(c) ANP / Rode Kruis