Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Strijd tegen ebola opgeschaald naar zeven Afrikaanse landen
3 september 2014 |

Strijd tegen ebola opgeschaald naar zeven Afrikaanse landen

Het Rode Kruis heeft de hulpverlening in de strijd tegen het ebola-virus uitgebreid naar zeven West-Afrikaanse landen. De internationale noodhulporganisatie roept lokale regeringen op om zich voor te bereiden op een mogelijk uitbraak in hun land.  

In de strijd tegen het ebola-virus heeft het Rode kruis de hulpverlening uitgebreid naar zeven West-Afrikaanse landen. In Guinee, Liberiƫ, Sierra Leone en Nigeria richt de grootschalige hulp zich op verzorging van de zieken en bestrijding van het virus. In Cote d'Ivoire, Mali en Senegal treft het Rode Kruis maatregelen om een mogelijke uitbraak te voorkomen en te beheersen.

Wat doet het Rode Kruis?

De noodhulporganisatie ondersteunt ziekenhuizen en helpt met het opzetten van het ebolabehandelcentrum in Kenema (Sierra Leone). In totaal 1.800 getrainde vrijwilligers zijn ingezet om huizen en medische klinieken te ontsmetten en de lichamen van de overleden mensen op een hygiƫnische manier te begraven.

Sinds de uitbraak zijn vrijwilligers en hulpverleners van het Internationale Rode Kruis actief in de strijd tegen het ebolavirus. Het Rode Kruis maakt zich echter grote zorgen. Ondanks de hulp verslechtert de situatie in de landen waar het ebolavirus actief is snel. Zo'n 5 maanden na de uitbraak van de besmettelijke ziekte, in maart 2014 in het zuiden van Guinee, vallen er nog steeds veel slachtoffers en verspreidt het virus zich snel.

Oproep aan West-Afrikaanse regeringen

Bij de lokale regeringen dringt het Rode Kruis erop aan om burgers te informeren over het virus om het taboe rondom de ziekte weg te nemen. Maar ook om het werk van het Rode Kruis te blijven ondersteunen. Bijvoorbeeld door de teams van het Rode Kruis volledige toegang te bieden aan de besmette gebieden. Ten slotte roept het Rode Kruis de regeringen van omliggende landen, die nog niet te maken hebben gekregen met het virus, op om hun burgers voor te bereiden op een mogelijke uitbraak.

Inzet van lokale vrijwilligers

Een blijvend obstakel in de hulpverlening is de ontkenning van het virus. Zieke mensen houden zich daardoor verborgen voor medische zorg.  Lokale vrijwilligers weten vaak hun weg naar de slachtoffers beter te vinden. Daarom is sociale mobilisatie, het werken met vrijwilligers uit de lokale gemeenschap, een van de pijlers onder de hulpverlening van het Rode Kruis. Lokale vrijwilligers begrijpen hoe de lokale bevolking aankijkt tegen het virus, en weten daardoor precies op welke manier misvattingen en vooroordelen over het virus weggenomen moeten worden.

ebola beeld.jpg 

Edison Amara en zijn familie leven in Kailahun Town in het oosten van Sierra Leone. Hun dorp is verlaten. Buren zijn gevlucht, nadat dorpsgenoten getroffen werden door het ebola virus. Edison zegt dat mensen bang zijn en het bestaan van ebola ontkennen. Hij blijft in zijn dorp omdat het Rode Kruis hun huis en omgeving heeft ontsmet en het Rode Kruis zijn familie blijft informeren over wat ze kunnen doen om niet besmet te raken door het virus.

De ebola-uitbraak in cijfers:

(bron: ICRC, 18 augustus 2014)

  • 1.975 ziektegevallen
  • 1.069 doden ten gevolge het ebola-virus
  • 1795 vrijwilligers
  • 34.000.000 te bereiken burgers in zeven Afrikaanse landen