Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws StukTV-presentator Thomas in Libanon
20 december 2015 |

StukTV-presentator Thomas in Libanon

​#SR15 - Stuk TV-presentator Thomas van der Vlugt reist voor 3FM Serious Request samen met Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels naar Libanon.  Ze bezoeken twee dagen lang kampen met Syrische vluchtelingen. “Ik hoop dat ik met mijn reportage voor StukTV Nederlanders bewust maak van de grote problemen die Syrische jongeren daar hebben."

11214130_553108391513599_2712204079310918462_n.jpg
 Thomas deelt dekens uit aan de vluchtelingen in het vluchtelingenkamp. (Foto: Rode Kruis) 

“Overal is het nat. In de nacht voor dat ik het kamp in de plaats Hekr El Daher bezoek heeft het hard geregend. Rode Kruis-vrijwilligers zijn midden in de nacht gekomen om geulen te graven zodat het regenwater kan wegspoelen. Helaas is dat niet genoeg geweest, de binnenkant van de tenten zijn nat geworden en mensen slapen daardoor onder vochtige dekens. Samen met hulpverleners deel ik droge dekens en tentzeilen uit. Ik ben hier nu een paar uur en vind het er al heftig. Deze mensen zitten hier meer dan 4 jaar, ik kan me daar niets bij voorstellen. Het kamp ligt op steenworp afstand van Syrië waar al deze mensen vandaan zijn gevlucht. Ik kan het land duidelijk zien liggen en voel spanning in mijn lijf opkomen.”

 

 

Verloren generatie

“Ik spreek veel jongeren in het kamp. Wanneer ik vraag hoe ze hun toekomst zien krijg ik sombere antwoorden. Ze hebben werkelijk geen idee. Ze zitten nu al 4 jaar in het kamp en hebben niet of nauwelijks kunnen studeren. Het is niet te vergelijken met mijn eigen leven. Ik heb de afgelopen 4 jaar ontzettend veel kansen gehad en heb daardoor een goed leven kunnen opbouwen. Het frustrerende is dat deze jongeren dat ook zo graag willen. Ze dromen ervan om te studeren en hun kwaliteiten te benutten, maar daar krijgen ze simpelweg de kans niet voor. Ze horen bij een verloren generatie.”

Thomas3.jpg
  Het Rode Kruis heeft geulen gegraven waar het regenwater in kan lopen. (Foto: Rode Kruis)

Terug naar Syrië

“Een van de meisjes die ik spreek wil graag kapster worden. Dit is best een haalbare wens als ze wat geld zou krijgen voor een opleiding. Andere beroepen die ik hoor zijn onder andere lerares en boer. In Nederland zou dat allemaal prima kunnen maar hier in Libanon is dat onmogelijk. Er zijn 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen daar terwijl de Libanese bevolking uit 4 miljoen mensen bestaat. Daarnaast zijn er 100.000 Palestijnen, Iraqi’s en Libanezen die voorheen in Syrië woonden naar Libanon gevlucht. De jongeren willen zodra het kan terug naar Syrië om daar hun toekomst op te bouwen. Helaas weten ze niet wanneer dat kan en moeten ze voorlopig nog verblijven in dit kamp.”

Thomas2.jpg
  De vluchtelingen hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt in Syrië. (Foto: Rode Kruis)

Toekomst opbouwen

“Met mijn reportage wil ik laten zien hoe uitzichtloos de situatie is van de jongeren in de kampen in Libanon. Ze hebben in Syrië verschrikkelijke dingen meegemaakt. Mensen werden daar uit de auto gesleurd en onthoofd. Dat vind ik erg heftig. Het is net een scene uit een enge film, maar daar gebeurt dat op klaarlichte dag. Ook zijn er mensen overreden door tanks en gemarteld op straat. Ondanks alles willen deze jongeren toch terug naar Syrië om daar hun toekomst op te bouwen. Dit vind ik erg leerzaam en indrukwekkend. Ik hoop dat de kijkers van mijn reportage inzien hoe belangrijk het is dat deze jongeren geholpen worden hun leven weer op de rit te krijgen. Langer blijven in Libanon is voor hen geen optie. Ze hebben daar weinig te doen.”   

Op 20 december 2015 deed Thomas zijn verhaal bij BNN:

Keep them going​​​​​​​​​​!

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongere​n die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef ze een toekomst. Keep them going!