Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Sumana Dawadi haalde mensen onder het puin vandaan in Nepal
19 augustus 2015 |

Sumana Dawadi haalde mensen onder het puin vandaan in Nepal

#WorldHumanitarianDay - Zonder vrijwilligers kan het Rode Kruis haar werk niet doen. Op 19 augustus 2015, World Humanitarian Day, staan we stil bij het bijzondere werk van onze vrijwilligers.

Sumana Nepal 640.jpg 

Rode Kruis-vrijwilligers bieden noodhulp in de meest lastige en gevaarlijke situaties en weten mensen te inspireren door hun mateloze inzet. Sumana Dawadi uit Nepal is één van die vrijwilligers.

 

"Ik leef nog. Dat was het eerste wat ik dacht na de aardbeving. Daarna ben ik meteen gaan helpen", vertelt Sumana. In april werd haar land getroffen door de heftigste aardbeving sinds 80 jaar. Ook Sumana's directe omgeving was totaal verwoest en of haar familie nog in leven was, wist ze niet.

Mensen onder het puin

Ondanks de onzekerheid ging ze direct aan de slag. "We haalden mensen onder het puin vandaan. Ik ben een verpleegster dus ik kon mensen ook verzorgen." Er was geen stroom, geen telefoonnetwerk en geen internet. Sumana kon geen contact krijgen met haar familie. Ze schrok enorm toen ze aankwam in hun woonplaats. "Er was niets over, alles was weg. Ik sliep in een geitenstal."

Voorbereiding op de aardbeving

Het is voor Sumana vanzelfsprekend om te helpen. Ze zet zich al sinds haar zestiende in voor het Rode Kruis. "Mijn zus en tante zijn ook Rode Kruis-vrijwilligers en ik was onder de indruk van hun verhalen." Ze begon met een EHBO-training en leerde over de constante dreiging van aardbevingen in Nepal. Sindsdien adviseert ze mensen om goed voorbereid te zijn op een beving. "Je moet een wil hebben om dit werk te doen. Je moet mensen willen helpen. Ik ben trots als ik voor het Rode Kruis werk."