Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Tsunami-alarm Indische Oceaan na aardbeving Sumatra
11 april 2012 |

Tsunami-alarm Indische Oceaan na aardbeving Sumatra

De kust voor het Indonesische eiland Sumatra is woensdagochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,6 op de schaal van Richter. De zware beving leidde tot een tsunami-alarm voor 28 landen in de hele Indische Oceaan. Aan het eind van de middag werd het tsunami-alarm ingetrokken. 

Paniek alom​

De waarschuwing voor een tsunami zorgde voor de nodige paniek in Indonesië. Dat meldde Ingeborg Ponne, hulpverlener van het Rode Kruis in Jakarta. “Rode Kruis collega's in Padang voelden de aardbeving alsof ze op een grote golf zaten." 

Het Rode Kruis stelde direct de hulpposten in het land open. Doordat een deel van het mobiele netwerk plat lag stonden de hulpverleners via de radio met elkaar in contact. Zo konden ze elkaar op de hoogte houden over wat er nodig is bij de hulpposten. 

Niet de eerste keer

In 2004 werd hetzelfde gebied voor de kust van Sumatra ook getroffen door een tsunami als gevolg van een aardbeving.Ongeveer een kwart miljoen mensen overleefden het niet.

Rode Kruis paraat

Dankzij het Rode Kruis zijn na de ramp van 2004 de communicatie- en waarschuwingssystemen in het gebied verbeterd. Al snel na het tsunami-alarm stonden medewerkers van het Rode Kruis paraat om hulp te verlenen. Via radio instructies waarschuwden ze mensen voor een mogelijke tsunami. En brachten ze inwoners overgebracht naar hoger gelegen gebieden. Lees meer over rampenvoorbereiding

pmi-tsunami.png
Drukte op het hoofdkantoor in Jakarta van het Indonesische Rode Kruis