Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Syriërs sterven door onvoldoende medische hulp
8 november 2013 |

Syriërs sterven door onvoldoende medische hulp

Voor veel Syriërs is de gezondheidszorg ontoereikend, ontoegankelijk of onbetaalbaar. Veel ziekenhuizen en klinieken zijn verwoest. Medicijnfabrikanten produceren onvoldoende om de Syrische bevolking van de benodigde geneesmiddelen te voorzien. Ook hulporganisaties, zoals het Rode Kruis, kunnen de vraag niet aan.

Onbetaalbaar

Met name voor mensen met een chronische aandoening kan dat levensgevaarlijk zijn. Daarbij zijn de prijzen van geneesmiddelen enorm gestegen, veel mensen zijn hun bezittingen en werk kwijt en kunnen ze niet meer betalen. Gebieden waar gevochten wordt zijn er nauwelijks of geen medische voorzieningen. Het is extreem moeilijk om die gebieden te bevoorraden en eerste hulp te leveren. Door het gebrek aan medische hulp sterven Syriërs onnodig.

Team Nederlandse Rode Kruis

Deze conclusie trekt een team van het Nederlandse Rode Kruis na een bezoek aan de Syrische vluchtelingen de afgelopen twee weken in Jordanië, Libanon en Syrië. Tijdens deze reis had het team een unieke kans om Syriërs te spreken die maanden in de buitenwijk van Damascus, Moaddamiya, ingesloten hebben gezeten.

Gras en bladeren om te overleven

Een week daarvoor waren 6.000 inwoners ernstig verzwakt de wijk uitgekomen. Een aantal moest door vrijwilligers van de Rode Kruis zustervereniging, de Syrische Rode Halve Maan (SARC) worden gedragen. Uit hun verhalen blijkt dat ze veel vrienden en familie hebben verloren. De situatie was volgens hun zo nijpend dat ze voedsel met een verlopen houdbaarheidsdatum, onrijpe olijven, zelfs gras en bladeren hebben gegeten om te overleven.

Helaas staat dit voorbeeld niet op zichzelf. In talloze wijken en voorsteden zijn onschuldige burgers totaal verstoken van hulp. Het Nederlandse Rode Kruis roept alle strijdende partijen op om een eind te maken aan deze onacceptabele situatie. Humanitaire hulp en personeel moeten worden toegelaten, zieken en gewonden geholpen, en diegenen die willen, moeten de belegerde wijken veilig uit kunnen.

Chronische aandoeningen en polio

Ook buiten de frontlinies, bijvoorbeeld in Damascus, lijden de mensen door een tekort aan zorg. Medicijnen en behandelingen zijn onbetaalbaar geworden. Een schrijnend voorbeeld dat het team tegenkwam komt van een vijftigjarige vrouw uit Damascus.  Zij vertelde dat haar man een chronische nieraandoening heeft, en een hartoperatie moet ondergaan. Geld om het ziekenhuis te betalen heeft ze niet. Als ze geen oplossing vindt gaat hij dood, heeft ze te horen gekregen van een dokter. Door het grote tekort aan medicijnen lopen Syriërs een groot risico op ernstig letsel of de dood. Ook de uitbraak van polio maakt het noodzakelijk dat honderdduizenden kinderen moeten worden ingeënt en dat partijen toegang geven tot alle gebieden waar dat nodig is. Want hoe sneller de hulp, hoe kleiner de kans op letsel, zoals verlamming, of zelfs kinderen die overlijden.

Rode Kruis hulp

Het Rode Kruis heeft een belangrijke rol als het gaat om leveren van de noodzakelijke gezondheidszorg. Met onze ambulances, eerste hulp posten, mobiele en vaste klinieken in het hele land bereiken helpen we de zwaarst getroffenen. Verder voorzien we ziekenhuizen met medische materialen. Ook bieden we eerste hulp aan de gewonden door het geweld en helpen met evacueren en het bergen van lichamen. Duizenden SARC vrijwilligers staan klaar om de poliovaccinatie uit te voeren, en de eerste materialen zijn al onder weg naar Deir Ezzor. Ook in Libanon en Jordanië ondersteunt het Rode Kruis zieken en gewonde vluchtelingen. Veel hulp, te vaak moeten we nee verkopen, met alle risico’s vandien.

Meer hulp hard nodig

Naast het nijpend tekort aan medische hulp, is er onvoldoende voedsel, schoon drinkwater en bescherming, zoals dekens, matrassen en verwarming voor de winter, die in Syrië en omliggende landen hard kan toeslaan. Het tweeëneenhalf jaar durende conflict heeft Syriërs al verzwakt. Afgelopen week bleek uit de nieuwste cijfers van het Rode Kruis dat meer dan 9 miljoen Syriërs afhankelijk zijn van hulp. Maandelijkse bereikt het Rode Kruis twee miljoen van hen. De conclusie van het team is dat het Rode Kruis, ondanks de moeilijke en gevaarlijke omstandigheden, Syriërs nog veel meer hulp kan geven. Delegatieleider Juriaan Lahr: “Iedereen die we spraken heeft groot verdriet door het verlies van familie en vrienden, en leiden emotioneel onder het dagelijkse geweld. We doen een dringend beroep op Nederlanders te storten op giro 6868 om deze mensen in elk geval het minste te bieden, dagelijkse voeding, medische zorg, en een beetje warmte.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syrië winter banner.jpg

Lees meer over onze hulpverlening in Syrië