Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Belegerde Syrische stad Daraya krijgt eerste hulp in 3,5 jaar
12 mei 2016 |

Belegerde Syrische stad Daraya krijgt eerste hulp in 3,5 jaar

#ConflictSyrië – Voor het eerst in 3,5 jaar zijn er hulpgoederen geleverd in de belegerde Syrische stad Daraya. Hulpverleners van het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan leverden vijf vrachtwagens met onder andere babymelk, medicijnen en schoolspullen.  

 Rode Kruis Daraya 1.jpg
 Het Rode Kruis kan zo’n 4.000 Syriërs helpen met de hulpgoederen van het konvooi, bestaande uit vijf vrachtwagens. (Foto: Stephen Ryan, IFRC)


“Het is een eerste stap in de goede richting. De bevolking in Daraya heeft dringend meer hulp nodig. Het kan niet bij één keer blijven”, zegt Pawel Krzysiek, woordvoerder van het Internationale Rode Kruis in Syrië. 3,5 jaar lang konden de hulpverleners van het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan Daraya niet in. Na lang onderhandelen is het eindelijk gelukt. 

Konvooi van 5 vrachtwagens

Het Rode Kruis kan zo’n 4.000 Syriërs helpen met de hulpgoederen van het konvooi, bestaande uit vijf vrachtwagens. Twee vrachtwagens met medische hulp, in één vrachtwagen zit babymelk en in de andere twee vrachtwagens schoolspullen. Maar ook muskietennetten, antiluizen-shampoo en hygiëne-producten.

Bevolking leeft in kelders

Al meer dan drie jaar zijn er dagelijks beschietingen en gevechten in Daraya. Meer dan 80% van de stad is ernstig beschadigd. Veel Syriërs hebben de stad verlaten. Op dit moment wonen er tussen de 4.000 en 8.000 mensen. Het grootste deel van de bevolking leeft in kelders.

Nierziekten en infecties

In Daraya is er nauwelijks water en elektriciteit. Door plastic te verbranden probeert de bevolking van Daraya energie op te wekken. Het beetje water dat er is, moeten ze koken omdat de kwaliteit zeer slecht is. Veel mensen hebben geen mogelijkheden om het water te koken, met nierziekten en infecties tot gevolg. De bevolking leefde van spinazie en peterselie. De plaatsen waar dit groeide zijn gebombardeerd. Nu zijn veel mensen ondervoed.    

Gezichts- en gehoorverlies

In vier kelders zijn geïmproviseerde scholen gemaakt met maar weinig licht en een gebrek aan belangrijke schoolspullen. Hierdoor is het voor de kinderen moeilijk om te studeren. Ze durven niet buiten te spelen omdat ze bang zijn voor bommen. En veel kinderen lijden aan gezichts- en gehoorverlies door het gebrek aan licht en explosies die regelmatig plaatsvinden.

Medische post zonder elektriciteit

Eén kelder is ingericht als medische post. Hier zijn vier artsen, een tandarts en drie verpleegsters aan het werk. Ze kunnen weinig doen want van de medicijnen die ze hebben is de datum verlopen. Bovendien is er geen elektriciteit. Veel kinderen hebben problemen met hun gebit. De tandarts heeft vaak geen andere keus dan de tanden eruit te trekken. 

Help de Syriërs!

In veel Syrische steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij hen helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.


 

Artikel delen?