Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Syrische hulpverleners in Nederland: niet helpen is geen optie
7 september 2012 |

Syrische hulpverleners in Nederland: niet helpen is geen optie

De eerste week van september bezochten vijf hulpverleners van de Syrische Rode Halve Maan ons land. Hun missie: aandacht vragen voor de extreem moeilijke situatie in hun land. “Het geeft ons kracht dat Nederland zo met ons meeleeft. Maar mijn hart is in Syrië. Ik hoop dat alles goed gaat met mijn familie”, aldus dr. Salah Raya, woordvoerder namens zijn vier collega’s.

Doelwit: ambulances

Helpen zit de Syrische gasten in het bloed. Dat blijkt ook tijdens een toeristisch uitstapje, waarbij een voetgangster plots onwel wordt. De hulpverleners handelen direct en adequaat. Niet helpen is geen optie. Hier of in het door oorlog verscheurde thuisland Syrië. Waar onveiligheid het grootste obstakel is voor hulpverlening.  Ambulances zijn niet zelden doelwit van schutters. Verzorgen en evacueren van gewonden levert direct gevaar voor eigen leven op.

Masterclass vrijwilligerswerk

Hoe kun je in zo een situatie hulp blijven verlenen? Dat was dan ook een van de vragen tijdens een masterclass vrijwilligerswerk, waar de hulpverleners te gast waren. Dr. Salah: “We blijven altijd hameren op onze neutrale rol. We helpen iedereen. Ongeacht bij welke strijdende partij ze horen.  In de praktijk zien de partijen en de bevolking dit ook. Het vertrouwen neemt toe.”

Medewerking Assad

Dit bleek ook deze week. De Syrische president Assad maakte bekend dat het Rode Kruis zijn hulpverlening  mag uitbreiden, zolang het maar onafhankelijk en neutraal te werk gaat. De reactie van dr. Salah tijdens de masterclass vrijwilligerswerk:  “De praktijk zal het leren. “Als de strijdende partijen vrije toegang voor hulpverleners garanderen, dan zal de situatie snel verbeteren. Het betekent ook dat onze vrijwilligers minder gevaar zullen lopen. Op dit moment zijn zes van ons om het leven gekomen. Velen zijn mishandeld. Enkelen zijn vermist of gevangen gezet.”

Extra steun

Ook ander nieuws over het thuisfront bereikte de Syriërs tijdens hun bezoek. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan € 300.000 extra ter beschikking te stellen aan het werk van het Rode Kruis in Syrië. Een mooie aanhaker op een vraag tijdens de masterclass:  Merken jullie iets van de steun die jullie krijgen Dr. Salah: “We voelen ons hierdoor enorm gesteund. Overheden, onze zusterorganisaties zoals het Nederlandse Rode Kruis, de EU en de VN. We krijgen veel hulp. Maar de noden blijven hoog. Helaas kunnen we nog veel meer steun gebruiken.”

 In de media