Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Syrische vluchteling op Pancratiusplein krijgt hoop door 3FM Serious Request
24 december 2015 |

Syrische vluchteling op Pancratiusplein krijgt hoop door 3FM Serious Request

#SR15 – De Syrische vluchteling Eyad (25) bezoekt het Pancratiusplein in Heerlen waar het Glazen Huis staat. “Door de ellende die ik in Syrië heb meegemaakt was ik mijn geloof in de goedheid van de mens verloren. Nu ik hier sta heb ik dat weer terug gekregen”, zegt hij.

SyrischeVluchteling.jpg
  Eyad heeft veel respect voor de 3FM-dj's in het Glazen huis. (Foto: redactie Rode Kruis)  

 

“Het is fantastisch om te zien dat iedereen hier klaar staat voor een ander”, zegt Eyad. Hij is nu twee maanden in Nederland en verblijft in een opvangcentrum in Zaandam, toen hij over 3FM Serious Request hoorde besloot hij een kijkje te nemen.

"Elk moment denk ik aan hen"

In Syrië was Eyad zijn leven niet zeker. Hij weigerde het leger in te gaan en daarvoor word je flink gestraft. “Ik wil niet vechten tegen mijn eigen volk”, legt hij uit. “Mijn moeder en broers mis ik verschrikkelijk. Elk moment denk ik aan hen. Vooral over mijn petekind, de dochter van mijn broer, maak ik mij zorgen. Zij is nog zo jong”. Eyad heeft dagelijks contact met zijn familie en hij hoopt dat hij ze snel terug ziet.

Met 67 man aan boord

De boottocht van Turkije naar Griekenland viel Eyad zwaar. “We zaten met 67 man in de boot, waaronder 15 kinderen. Door de zon werd het erg heet aan boord en veel mensen verbrandden. De tocht duurde zo’n 5,5 uur en daarna moesten we nog 4 uur lopen naar de stad”, vertelt hij. Hij reisde samen met wat vrienden en kwam uiteindelijk in Nederland terecht.

"Ik heb veel respect voor de dj’s"

Eyad is kok en dat beroep wil hij ook graag in Nederland uitoefenen. “Mijn droom is hier een Syrisch restaurant te openen. Dan kunnen Nederlanders proeven hoe lekker het Syrische eten is”, zegt hij. Hij draait zich even om en kijkt naar het Glazen Huis. “Ik heb veel respect voor de dj’s die daar 7 dagen zitten zonder te eten. Geweldig dat zij dat voor een goed doel over hebben. Door de ellende die ik in Syrië heb meegemaakt was ik mijn geloof in de goedheid van de mens verloren. Nu ik hier sta heb ik dat weer terug gekregen”.

"Alleen ‘dankjewel’ zeggen is niet genoeg"

Als hij hoort dat 3FM-dj Paul Rabbering naar Syrië is gereisd om daar een documentaire te maken met als doel mensen op te roepen te doneren, krijgt hij nog meer bewondering voor de actie. “Hij brengt zijn eigen leven in gevaar om de wereld te laten zien hoe ernstig de situatie in Syrië is. Alleen ‘dankjewel’ zeggen is niet genoeg”, zegt Eyad.   

Keep them going​​​​​​​​​​!​

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef jij ze een toekomst? Keep them going!