Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Syrische vluchtelingen halen EHBO-diploma
18 mei 2016 |

Syrische vluchtelingen halen EHBO-diploma

​#Vluchtelingen – Voor de EHBO-cursus van de Rode Kruis-afdeling in Veenendaal zijn vijf Syrische vluchtelingen geslaagd. Zij willen vrijwilliger worden bij het Rode Kruis. “De Syriërs hebben erg hard gewerkt. Bewonderenswaardig”, zegt voorzitter Rob Glimmerveen.

Syrische vluchtelingen EHBO.jpg
 Rob Glimmerveen (linksonder) met Ricardo Mijnals (rechtsonder) en hun zeven geslaagde cursisten. (Foto: Thierry Haasbroek, Rode Kruis Veenendaal)

“Ik ben blij verrast dat de vijf Syrische vluchtelingen allemaal hun EHBO-diploma hebben gehaald”, zegt Glimmerveen. “Vooral vanwege de taal, was het zowel voor hen als voor ons een grote uitdaging.” De EHBO-cursus van tien weken was volledig in het Nederlands.

Moeite met 112 bellen

“Ik stond erop dat de Syriërs de cursus in het Nederlands volgden. Door de taal te leren kunnen vluchtelingen beter integreren in de maatschappij”, zegt Glimmerveen. Bovendien deden er twee Nederlandse cursisten mee.  Een van de Syrische cursisten had veel moeite met het onderdeel ‘112-bellen’. Het lukte hem niet goed in het Nederlands te telefoneren. “We planden een extra avond in met deze man om het te oefenen. Uiteindelijk haalde ook hij zijn EHBO-diploma.”

Extra langzaam

Glimmerveen is erg te spreken over zijn Syrische cursisten. “Ze deden altijd hun huiswerk, waren leergierig en maakten aantekeningen.” De sfeer tijdens de cursus was goed. “Ze hielpen elkaar bij de oefeningen en instructeur Ricardo Mijnals sprak extra langzaam zodat ze hem konden volgen”, zegt Glimmerveen. Supermarkt de Coöp heeft ervoor gezorgd dat de vluchtelingen de EHBO-cursus gratis konden volgen. Het is uniek dat de Coöp dit doet, want er is geen filiaal van deze supermarkt in Veenendaal.

Meer EHBO-cursussen voor vluchtelingen

De Syriërs hebben zich allemaal aangemeld als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze zullen onder andere hulp gaan bieden aan hun gevluchte landgenoten in Nederland. “Ik hoop dat ik ze zo snel mogelijk kan inzetten”, zegt Glimmerveen. Binnenkort organiseert hij weer een cursus waar vluchtelingen aan meedoen. “Ik vind het geweldig dat ze openstaan voor EHBO-cursussen. Ondanks dat ze de heftigste dingen hebben meegemaakt, gaan ze gewoon door. Ze proberen wat van hun leven te maken.”

Ook een EHBO-cursus volgen?

Artikel delen?