Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Tegen deze droogte kan niemand op" - Merlijn in Zimbabwe (4)
12 mei 2016 |

"Tegen deze droogte kan niemand op" - Merlijn in Zimbabwe (4)

#DroogteAfrika – Rode Kruis-persvoorlichter Merlijn Stoffels is in Zimbabwe om verslag te doen van de dreigende hongersnood in Afrika door droogte. Hij is getroffen door de verhalen die hij hoort: “Mensen sterven door gebrek aan voedsel.”

Marvelous-Droogte-Rode Kruis.jpg
 Boerin Marvelous raadt iedere boer aan een Rode Kruis-cursus te volgen. (Foto: Rode Kruis) 

De mensen op straat dragen warme truien en jassen en soms zelfs een muts. Geen overbodige luxe, want het is winter in Zimbabwe. Het is nu negen graden. De komende weken koelt het nog verder af naar zo'n vier graden. Deze ochtend zitten we al om zes uur in de auto. Er staat een lange autorit voor de boeg naar Masvingo, een district in het zuiden van Zimbabwe. Wij zijn blij met de zon die opkomt en ons opwarmt, maar de boeren hier zouden liever regenwolken zien om een einde te maken aan de extreme droogte en hun lijden.

Rode Kruis Zimbabwe Droogte Afrika 3.jpg
  Doordat de laatste regen uitbleef is de oogst van boerin Marvelous mislukt. (Foto: Rode Kruis)  

Tegen deze droogte kan niemand op

Zo ook gisteren in dorpje Zivakwi waar we tot onze verrassing ineens groene akkers zien. We bezoeken de boerin die daar woont, Marvelous. Ze kreeg een paar jaar geleden een cursus van het Rode Kruis en leerde hoe ze het land het beste kan bewerken. Het geheim is kuilen graven en daarin mest gemengd met grond stoppen. Op die manier maak je maximaal gebruik van het regenwater. Ook kreeg ze droogtebestendige zaden. Dit jaar heeft ze zelfs met de extreme droogte kunnen oogsten. Omdat de regen opnieuw uitbleef is de laatste oogst wel mislukt. Er staan groene planten op haar akker, maar die zijn te klein en gaan het niet redden omdat er geen regen valt in de winter. “Tegen deze droogte kan niemand op”, zegt Marvelous. Toch raadt ze iedere boer aan om de Rode Kruis-cursus te volgen. Dankzij de cursus is ze er nu toch iets minder slecht aan toe.

Rode Kruis Zimbabwe Droogte Afrika 1.jpg
 Alleen zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen komen in aanmerking voor hulpgoederen. (Foto: Rode Kruis)

Voedselhulp voor zwangeren en moeders met kinderen

Onderweg naar Gwanda district wordt het land steeds droger. De bomen veranderen in stekelige struiken en de rivieren zijn drooggevallen. We stuiten op een voedsel- en oliedistributie bij een kliniek in de plaats Sithezi. Alleen zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen komen in aanmerking voor hulpgoederen. De vrouwen, die hun baby's in mooie kleurrijke doeken dragen, zijn druk bezig het meel en de olie te verdelen in kleinere porties. Ze zeggen dat het niet genoeg is, maar wel voor een paar dagen warm eten. Andere families moeten zichzelf zien te redden, terwijl ook zij acuut hulp nodig hebben.

Rode Kruis Zimbabwe Droogte Afrika 2.jpg  De zwangere vrouwen en moeders met kinderen staan in de rij voor het eten. (Foto: Rode Kruis) 

Sterven door gebrek aan voedsel

Volgens een lokale bestuurder sterven nu al mensen door het gebrek aan voedsel. De dag tevoren overleed een man in zijn dorp voor zijn ogen. Aanvankelijk dacht zijn familie dat een ziekte hem fataal was geworden, maar bij nader onderzoek bleek het gebrek aan voedsel de doodsoorzaak. Voor de kliniek staan mensen in de rij te wachten op medische hulp. Volgens de enige zuster in de kliniek zijn er niet genoeg medicijnen om de hulp te bieden die nodig is. “Dat is levensgevaarlijk. Ik ben zuster geworden om mensen te helpen en nu kan ik niets voor ze betekenen”, zegt ze gefrustreerd. Als hier niet meer hulp komt dan zullen er volgens haar onnodig mensen sterven. Ze heeft geen tijd om verder met ons te praten, want er staan nog veel patiënten buiten te wachten op haar hulp. De Rode Kruis-hulpverleners bevestigen het verhaal van de zuster. Ook zij zien de mensen verzwakken en ziek worden door het gebrek aan voedsel, medicijnen en schoon drinkwater.

Meer:
"Ik vrees voor wat ik aantref!" - Merlijn in Zimbabwe (1)
Youtuber Thomas gedropt bij gastgezin - Merlijn in Zimbabwe (2)
"Ik heb gebeden voor hulp en nu zijn jullie hier" - Merlijn in Zimbabwe (3)
“ Hulpverleners staan met lege handen” - Merlijn in Zimbabwe (5)

 

Help en stort op giro 7244

Het Rode Kruis helpt in diverse Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. De Afrikanen hebben onze hulp dringend nodig. Help ook en geef op 7244 - IBAN NL19INGB0000007244 (6 nullen) t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis. 

Geef voor de Droogte in Afrika 

​​Lees ook het dossier Droogte in Afrika over de situatie in diverse Afrikaanse landen en de persoonlijke verhalen uit deze regio's.

Artikel delen?