Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis: 'Tekort aan voedselpakketten dreigt in Syrië'
20 januari 2016 |

Rode Kruis: 'Tekort aan voedselpakketten dreigt in Syrië'

#ConflictSyrië - Het Rode Kruis vreest de komende periode een tekort aan voedselpakketten voor Syrië. Er is dit jaar ten minste € 50 miljoen nodig om de Syriërs, die al vijf jaar in conflictgebied leven, van noodhulp te voorzien

Vier-kindjes-syrie-640.jpg Veel inwoners, waaronder de kinderen van Syrië hebben dringend eten, medicatie, drinkwater en andere hulpgoederen nodig om de winter door te komen. (Beeld: Olav A. Saltbones, ICRC)

480.000 Syriërs zijn op dit moment verstoken van voedsel, drinkwater en medicijnen; 4 miljoen mensen zijn zeer moeilijk te bereiken. Hulp aan deze mensen is van levensbelang. 

Smekend om eten

In de tweede week van januari was dit te zien toen het Rode Kruis samen met de VN toestemming kreeg om eten, medicijnen, brandstof, dekens en babymelk naar de belegerde plaatsen Madaya, Kefraya, Foua en Zabadani te brengen. Hulpverleners troffen een schrijnende situatie aan: kinderen smeekten om eten en mensen waren verzwakt.  

Voedselhulp onder druk

Inwoners van andere belegerde gebieden zitten al maanden zonder eten en hebben dringend hulp nodig. "Het belangrijkste is betere toegang tot het belegerde gebied, en als er dan toegang gegeven wordt, willen we als Rode Kruis niet met lege handen staan", zegt Juriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis. "Wij moeten daarom voldoende pakketten hebben klaarliggen."

Dreigend voorraadtekort

Maar ook de voedselhulp die het Rode Kruis nu al biedt in Syrië staat onder druk. "Als er niet meer geld ter beschikking komt, zien wij eind maart 2016 al problemen ontstaan", aldus Juriaan. "Dan zullen we minder mensen voedsel kunnen geven, terwijl de bevolking dit hard nodig heeft om aan te sterken. We beseffen dat we Nederland de afgelopen periode  al veel gevraagd hebben, maar zien ons gedwongen deze oproep opnieuw te doen." Vorige week nog riep het Rode Kruis de strijdende partijen op om de noodhulporganisatie toegang te geven tot de omsingelde gebieden.

Help de Syriërs!

De vijfde winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.


 

Facebook-campagne voor Syrië

Nieuw voor het Rode Kruis is de Facebook-campagne die we starten voor de Syriërs. Volg ons op Facebook.