Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Tentoonstelling Kind onder Vuur maakt indruk op jonge bezoekers
21 oktober 2015 |

Tentoonstelling Kind onder Vuur maakt indruk op jonge bezoekers

Op woensdag 21 oktober 2015 is ‘Kind onder Vuur’ ​in het Haagse Atrium geopend. De reizende tentoonstelling voor leerlingen van groep zeven, acht en de brugklas komt voort uit een samenwerking tussen het Humanity House en het Rode Kruis.

opening-kind-onder-vuur-640.jpg

(Foto: Anouck Wolf)

“Wie ik mis, als ik gevlucht ben? Uuuuhm, mijn vader en mijn moeder.” Het is even stil.... “Maar daar vlucht je toch mee?” reageert een ander kind. De tentoonstelling Kind onder Vuur levert meteen discussie op. De leerlingen van meester Bob kijken elkaar aan. Ze hebben net het vluchtverhaal van Vian uit Syrië gezien en maken een opdracht uit het opdrachtenboekje. Onder begeleiding van Klokhuis-presentator Maurice Lede moeten ze testen of de tentoonstelling echt de moeite waard is.

Rood kruis

De kinderexpositie Kind onder Vuur bestaat uit een fysiek groot rood kruis, waarbij de kinderen in elke 'poot' van het kruis een kind kunnen 'ontmoeten' dat met oorlog te maken heeft. In elke binnenruimte vertelt een leeftijdsgenoot zijn of haar verhaal over landmijnen, vluchten in de oorlog en vluchten uit de oorlog. In de buitenruimtes gaan de leerlingen met interactieve opdrachten aan de slag.  

Leuk en zielig tegelijk

Leerling Do vindt het 'heel leuk, maar ook heel erg'. Rowan: “Ik vind het zielig voor Vian. Die moest de hele tijd reizen, door al die landen.” Do beeldt zich de situatie in: “Ik zou mijn katten niet eens mee kunnen nemen als ik zou moeten vluchten. Ik kan dan niet eens voor ze zorgen. Ik zou niets voor ze kunnen doen.” De klas antwoordt met een luidkeels 'jaaa!' op de vraag van moderator Kirsten van den Hul of alle klassen in Nederland de tentoonstelling moeten bekijken.

Vluchtverhaal

Maurice van het Klokhuis vindt Kind onder Vuur heftig. “Kinderen hier zie ik vaak vrolijk, lekker spelend. Voor de kinderen in de tentoonstelling is dat toch heel anders. Ik vroeg aan leerlingen die het vluchtverhaal van Vian hadden gezien of zij wel eens verhuisd waren. Nou dat was eigenlijk niet het geval. Kinderen hier zijn zo gewend aan veiligheid.”

Geconcentreerd

Meester Bob is onder de indruk van de concentratie van zijn leerlingen: “Als ik ze wilde onderbreken om te vragen wat ze ervan vonden, keken ze heel geïrriteerd, zo van 'ga weg, joh'. Normaal vind ik dat niet goed, maar nu was ik daar best blij mee.” Nadat de leerlingen een go hadden gegeven, kon zangeres Aliyah Kolf aan de slag met de reuzenbibberspiraal. Een grote spiraal van twee meter die ze zonder dat de lus die ze vasthad, het spiraal mocht raken. Een vergelijkbare situatie als die van Angie, die op een harde manier heeft geleerd wat er gebeurt als je een centimeter te veel van de weg afwijkt waar landmijnen langs liggen.

Reizende tentoonstelling

De tentoonstelling is tot 30 oktober 2015 te zien in het Atrium van Den Haag en daarna tot eind december 2015 in het Humanity House aan de Prinsegracht 8 in Den Haag. Vanaf januari 2016 gaat hij 5 jaar op reis door het hele land. Wil je ‘m bij je in de buurt? Check kindondervuur.nl

 

Naar dit artikel wordt verwezen vanaf de landingspagina van het Rode Kruis-jaarverslag 2015. Ga terug naar het jaarverslag 2015.