Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Helga van Leur geeft tips bij onweer
23 juni 2016 |

Helga van Leur geeft tips bij onweer

​#ExtreemWeer - Het KNMI heeft code oranje afgekondigd.  Er is veel kans op onweer. Extreem Weer-ambassadeur Helga van Leur vertelt wat je kunt doen als het gaat onweren.

Bliksem.jpg
  Hoge gebouwen geleiden bliksem. Blijf daar dus bij uit de buurt. (Foto: Pixabay)

Jaarlijks overkomt het tien mensen in Nederland: geraakt worden door de bliksem. Gemiddeld vijf daarvan overleven het niet. Bliksem beweegt zich razendsnel. Zodra je de eerste donder hoort, is het dus al gevaarlijk en moet je maatregelen nemen. De temperatuur van een bliksemschicht kan oplopen tot wel 30.000 graden, veel heter dan de oppervlakte van de zon. Gevaarlijk dus. Dit moet je doen:

Ga direct uit het water

Ben je nog lekker even aan het pootjebaden na een lange zomerse dag? Ga meteen het water uit zodra je donder hoort. Water is een goede bliksemgeleider en door het grote oppervlak ervan, kan het op veel plekken inslaan. Dat maakt jou als zwemmer heel kwetsbaar.

Blijf in de auto

In een auto met gesloten dak zit je relatief veilig. Ook in een metalen boot met dichte kooi zit je meestal goed. Helaas zijn de meeste pleziervaartuigen niet van metaal maar van kunststof. Terwijl ze wel een metalen mast hebben en dus zeer onveilig zijn bij onweer.

Pas op met hoge gebouwen en ijzeren hekken

Vrijwel alle dingen geleiden stroom beter dan lucht dat doet. Daarom zal de bliksem bij voorkeur via bijvoorbeeld bomen en hoge gebouwen stromen. Ook ijzeren hekwerken of water zijn goede geleiders. Blijf daar dus bij uit de buurt. Sta je op een open veld? Ga gehurkt, ineengedoken zitten met je voeten tegen elkaar. Ga nooit liggen!

Blijf thuis

Ben je thuis als het gaat onweren? Blijf dan binnen en doe ramen en deuren dicht. Zorg wel dat je uit de buurt blijft van elektrische kabels en ga niet in bad of onder de douche.

Niet onder een boom gaan staan

Als de bliksem in een boom slaat, kookt de sapstroom in die boom binnen één seconde. De sapstroom wordt stoom en die zet met een enorme knal uit. Soms worden zijtakken en stukken hout tot wel 400 meter weggeslingerd. Heel gevaarlijk dus, zeker als je beseft dat een flinke zijtak al gauw zo’n 500 kilo weegt.

Klik hier voor meer tips bij extreem weer

Artikel delen?