Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws UPDATE: Toegang konvooi met hulpgoederen voor Daraya toch geweigerd
12 mei 2016 |

UPDATE: Toegang konvooi met hulpgoederen voor Daraya toch geweigerd

​#ConflictSyrië – Het konvooi met hulpgoederen dat vandaag zou aankomen in Daraya moet terugkeren. De Syrische Rode Halve Maan, het Internationale Rode Kruis en de Verenigde Naties hebben geen toegang gekregen tot de belegerde Syrische stad.

p-SYR1207.jpg
 De meeste Syriërs in Daraya leven in kelders en zijn ondervoed. (Foto: Abdulaziz Al-droubi, Syrische Rode Halve Maan)  

“Het is erg jammer dat we Daraya niet binnen mochten gaan. Burgers zitten gevangen in de stad en hebben dringend behoefte aan humanitaire hulp. We hoopten dat dit de eerste stap zou zijn om de situatie voor de Syriërs daar te verbeteren”,  zegt Marianne Gasser, hoofd van de ICRC-delegatie in Syrië.  Ze reed mee met het konvooi. Ondanks alle goedkeuring die de hulpverleners vooraf hadden gekregen mochten de 5 vrachtwagens toch de stad niet inrijden.

Oproep tot onmiddellijke toegang

“De situatie in Daraya is schrijnend. Al meer dan 3,5 jaar zijn daar onophoudelijk gevechten bezig”, zegt Gasser. “De bevolking heeft behoefte aan alles, daarom is het tragisch dat onze hulp wordt vertraagd. Als neutrale humanitaire organisatie moeten we in staat zijn om hulp onpartijdig en veilig te kunnen leveren. We roepen de autoriteiten op ons onmiddellijk toegang te verlenen. 

Konvooi van 5 vrachtwagens

Het Rode Kruis kan zo’n 4.000 Syriërs helpen met de hulpgoederen van het konvooi.  Twee vrachtwagens bevatten medische hulp, in één vrachtwagen zit babymelk en in de andere twee vrachtwagens schoolspullen. Maar ook muskietennetten, antiluizen-shampoo en hygiëne-producten.

Bevolking leeft in kelders

Meer dan 80% van de stad is ernstig beschadigd. Veel Syriërs hebben de stad verlaten. Op dit moment wonen er tussen de 4.000 en 8.000 mensen. Het grootste deel van de bevolking leeft in kelders en is ondervoed.

Help de Syriërs!

In veel Syrische steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij hen helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.


 

 

Artikel delen?