Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Toename extreem weer Verenigd Koninkrijk door klimaatverandering
16 december 2015 |

Toename extreem weer Verenigd Koninkrijk door klimaatverandering

#Klimaatverandering – Het Verenigd Koninkrijk kampt sinds begin december met overstromingen door hevige stormen en regenval. “Tijdens de klimmaattop zijn we tot een akkoord gekomen dat de gevolgen van dit soort extreme weersomstandigheden zal helpen te verkleinen,” zegt Maarten van Aalst van het Rode Kruis Klimaatcentrum.

 Flood-wing-mirror-crop.jpg
 Rode Kruis-vrijwilligers vingen honderden mensen op die ontheemd raakten door het natuurgeweld. (Foto: Britisch Red Cross) 

Een zware storm raasde dit weekend over het Verenigd Koninkrijk, 24 uur lang kampten de Britten met regen. Dit is de tweede storm in korte tijd. Vrijdag 4 december blies storm Desmond over de Britse eilanden. Meer dan 5.000 huizen kwamen onder water te staan en Rode Kruis-vrijwilligers vingen honderden mensen op die ontheemd raakten. Ze gaven hen voedsel, kleding, dekens, warme dranken en psychosociale ondersteuning. 

Kans op deze overstroming 40 procent gestegen door klimaatverandering

Het Rode Kruis Klimaatcentrum deed  in samenwerking met het KNMI en universiteiten een onderzoek naar de natuurramp in het Verenigd Koninkrijk . “We constateerden dat de kans op dit soort natuurrampen met 40 procent is gestegen door klimaatverandering”, zegt Maarten van Aalst. 
Malik Adan-Kenya Red Cross.jpg
  Het Rode Kruis helpt de bevolking in Kenya met lobbyen zodat zij hun land kunnen beschermen tegen extreme weersomstandigheden. (Foto: Malik Adan)

Met elkaar rampen voorkomen

“Het akkoord zal helpen de nare gevolgen van extreme weersomstandigheden te verkleinen”, zegt Van Aalst. Het akkoord bestaat uit twee zaken. Ten eerste hebben landen over de hele wereld afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, om zo  de steeds verder stijgende risico’s op natuurrampen te beperken. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt om beter in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering die we nu al zien. “In het Verenigd Koninkrijk zouden ze sterkere dijken kunnen aanleggen om de negatieve gevolgen van volgende overstromingen te beperken”, zegt Van Aalst. Verder zullen overheden vooral aandacht besteden aan de meest kwetsbare groepen, zoals arme mensen.
Maple Chongco-Philippine Red Cross.jpg
   De Filipijnen hebben regelmatig te maken met tyfonen. Het Rode Kruis geeft hierover voorlichting aan kinderen. (Foto: Maple Chongco)

Zes glaasjes water per dag

Wereldwijd lobbyt het Rode Kruis, met onder andere Partners for Resilience, voor maatregelen die nare gevolgen van rampen voor kwetsbare groepen tegengaan. Zo plant het Rode Kruis in de Filipijnen bijvoorbeeld mangrovebossen om schade van tyfonen te beperken en gaan overheden in grote delen van Afrika nu akkoord met initiatieven die overstromingen tegengaan. Daar maken bewoners bijvoorbeeld dammen of terrassen op berghellingen, of werken aan betere waarschuwingssystemen. Van Aalst merkt op dat klimaatverandering ook in Nederland flinke gevolgen heeft. “Veel mensen denken dan aan zeespiegel-stijging, maar er zijn ook al veel meer hittegolven in Nederland”, zegt hij. “Als Rode Kruis laten we mensen weten dat ze de meest kwetsbaren, in dit geval ouderen, goed in de gaten moeten houden, bijvoorbeeld door te zorgen dat ze tijdens hete periodes zes glaasjes water per dag drinken”.    
 

Wil jij ook helpen met het voorkomen van rampen?

Ramppreventie wordt gefinancierd door het Prinses Margriet Fonds. Wil jij ook helpen bij het voorkomen van rampen? Steun dan het Prinses Margriet Fonds.