Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Toename tekenbeten: wees alert!
27 juni 2016 |

Toename tekenbeten: wees alert!

​#Tekenbeet - Er hebben zich dit jaar al 3500 mensen gemeld met een tekenbeet. Dat is dertien procent meer dan vorig jaar en het echte tekenseizoen moet nog beginnen. Controleer jezelf dus goed als je naar buiten bent geweest: Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

tekenbeet.jpg
 Zo ziet het er van dichtbij uit als een teek je huid in kruipt.

Teken zien eruit als platte spinnetjes en ze zijn zo klein dat je ze bijna niet ziet. Toch kunnen ze behoorlijke schade aanrichten. Als ze je bijten kunnen ze je besmetten met de Borrelia-bacterie. Die kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Check jezelf, je kinderen en huisdieren dus goed als je naar buiten bent geweest. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren.

Zwart puntje

Als je door een teek gebeten bent, zie je in eerste instantie niet veel meer dan een zwart puntje op je huid. Populaire plekjes voor de diertjes om zich te nestelen zijn: liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, rand van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Reageer snel

Zie je er eentje zitten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk! Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij de bacterie overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert. Trek de teek er in één rechte beweging uit met een puntig pincet of een speciale tekenpen/tekentang.

Houd in de gaten

Schrijf de datum en de plaats op je lichaam waar je gebeten bent op en blijf alert. Zie je de huid rond de plek waar je gebeten bent, verkleuren of veranderen? Neem meteen contact op met je huisarts. Doe dat ook als je koorts en spier- en gewrichtspijn krijgt in de eerste weken nadat je gebeten bent. Het kan zijn dat de teek je besmet heeft met de Borrelia-bacterie. Hoe eerder je dan met antibiotica begint, hoe beter.

Meer weten over teken of meer EHBO-tips? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!Geraadpleegde bron: RIVM

Artikel delen?