Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis brengt vluchtelingen in contact met dierbaren
3 augustus 2016 |

Rode Kruis brengt vluchtelingen in contact met dierbaren

​#HulpVoorVluchtelingen - De Tracingbus van het Rode Kruis en Vodafone stond afgelopen week in Ter Apel. In de bus kunnen vluchtel​ingen contact met het thuisfront leggen via 3 minute calls. Ook kunnen vluchtelingen en asielzoekers die het contact zijn kwijtgeraakt met familie, hulp krijgen van het Rode Kruis bij het terugvinden van hun familieleden.


tracingbus_rodekruis_terapel_640.JPG

Hossein belt met zijn moeder en broertje. (Foto: Rode Kruis)

Met een glimlach loopt Hossein de bus uit. ,,Ik heb net mijn moeder en broertje gesproken, het gaat goed met ze”. De opluchting is van zijn gezicht af te lezen en zijn handen trillen nog licht van de spanning. ​Het is niet altijd makkelijk om zijn familie aan de telefoon te krijgen ,,Ik probeer ze te bellen via WhatsApp, maar meestal werkt internet niet goed genoeg en kan ik ze niet bereiken.”

Contact met dierbaren

Hossein is niet de enige met dit soort problemen in Ter Apel. Het Rode Kruis helpt mensen met het bellen naar huis via 3 minute call, zodat ze een teken van leven kunnen geven, maar ook om bezorgdheid weg te nemen. Veel vluchtelingen maken zich zorgen over het lot van hun familieleden, zij zitten vaak nog in onveilig gebied. Even naar huis bellen lijkt misschien makkelijk, maar voor veel vluchtelingen is dat niet zo. Familieleden beschikken niet over telefoons of de telefoonlijnen en internet liggen eruit. Het Rode Kruis en Vodafone helpen de vluchtelingen om contact te krijgen met hun dierbaren.

Khaled (27) is twee jaar geleden zelf gevlucht uit Syrië en werkt nu als vrijwilliger voor het Rode Kruis bij de Tracingbus. ,,Ik weet hoe belangrijk het is om te weten hoe het met familie gaat en ik heb letterlijk in dezelfde situatie gezeten. Ook ik zat hier, in Ter Apel. Het is geweldig dat ik kan helpen, ik wil zó graag wat doen voor mensen.”

Bang om te bellen

Als de bus op zijn plek staat, begint Khaled met een ronde over het woonterrein van de asielzoekers. ,,Mensen moeten weten dat ze kunnen bellen.” Talloze mensen spreekt hij aan met een folder in zijn hand, hij kan zijn landgenoten aanspreken in hun eigen taal. ,,Deze man vertelt me dat hij bang is om te bellen. Zijn familie zit in onveilig gebied en hij is bang dat zijn familie in moeilijkheden komt wanneer hij hen belt. Ik heb hem verteld wat mijn ervaringen zijn en de ervaringen van andere bellers. En dat hij altijd kan komen bellen als hij toch van gedachte verandert.”

Terugvinden familie

Ook komt Khaled mensen tegen zonder telefoonnummers, of mensen die hun familieleden kwijt zijn geraakt tijdens het vluchten. Het Rode Kruis helpt deze mensen met het terugvinden van familieleden. In de bus is ruimte voor de zogenoemde tracinggesprekken. Het Rode Kruis heeft een wereldwijd netwerk om opsporing te doen naar familieleden die elkaar zijn kwijtgeraakt. Bij het Rode Kruis kan men een verzoek tot opsporing van of contactherstel met een familielid indienen.


​De Tracingbus staat deze week in Limburg en Noord-Brabant.

Lees hier meer over Tracing

Artikel delen?