Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Tsunami tien jaar later: ‘Wij kregen hulp van een apotheker'
19 december 2014 |

Tsunami tien jaar later: ‘Wij kregen hulp van een apotheker'

Tien jaar geleden maakte de tsunami in de Indische Oceaan ongelooflijk veel slachtoffers. Een team van het Nederlandse Rode Kruis was binnen twee dagen ter plekke en kreeg hulp uit bijzondere hoek. Hulpverlener Greet de Vries blikt terug.

Het woord tsunami was nog vrijwel onbekend in Nederland, toen op 26 september 2004, tweede kerstdag, Indonesië, Sri Lanka, Thailand en Maldiven (14 landen in totaal) werden getroffen door een immense vloedgolf afkomstig van zee. Het aantal slachtoffers groeide en groeide. Van tientallen naar honderden, duizenden en zelfs tienduizenden. Uiteindelijk blijken 226.000 bewoners van het gebied te zijn omgekomen bij deze krachtige natuurramp.

Sri Lanka tsunami distributie.jpgNa de tsunami  in 2004 was het Nederlandse Rode Kruis verantwoordelijk voor de levering van hulpgoederen in het zuiden en zuidwesten van Sri Lanka.

Wederopbouwprogramma 

"Na de tsunami waren we verantwoordelijk voor de levering van hulpgoederen in het zuiden en zuidwesten van Sri Lanka", vertelt Greet de Vries die het Nederlandse team aanvoerde. "En we stonden aan de wieg van het wederopbouwprogramma in Sri Lanka waarbij mensen met hulp van het Sri Lankese - en Nederlandse Rode Kruis hun huizen konden herbouwen. Het Rode Kruis ondersteunde de getroffen huiseigenaren met juridische hulp, als de eigendomspapieren bijvoorbeeld verloren waren gegaan, maar ook met architectonisch en bouwkundig advies. Het eindresultaat was dat elk huis anders werd, omdat mensen hun eigen ontwerpen en plannen konden volgen."

tijdelijk onderdak tsunami.jpgSri Lankezen kwamen na de tsunami terecht in tijdelijke onderkomens. Later ontvingen zij hulp bij de herbouw van hun eigen huis.

Adviseur op locatie

Het Nederlandse team hield zich bezig met de aanschaf van hulpgoederen en het regelen van vrachtwagens, toen ze Anura ontmoetten. De Sri Lankese apotheker ontpopte zich tot de verzoenende en diplomatieke adviseur van het Nederlandse Rode Kruis op locatie. "Een apotheker die spontaan zijn hulp aanbood. Hij zou intensief met ons blijven samenwerken tot we ons Sri Lankese kantoor in 2008 sloten", vertelt Greet de Vries. "Anura is voor ons van onschatbare waarde geweest. Aanvankelijk als manusje van alles, uiteindelijk als onze senior adviseur programmacoördinatie. Vanwege zijn diplomatieke en verzoenende capaciteiten verliep de relatie tussen de hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis en alle betrokken instanties ter plekke vlekkeloos en zonder grote uitdagingen."

Anura-Polwatta.jpg Apotheker Anura ontpopte zich van manusje van alles tot diplomatieke en verzoenende adviseur van het Nederlandse Rode Kruis.

Optimisme

Het waren drie uitermate uitdagende en spannende jaren voor Greet de Vries en haar team. In totaal werden met geld van het Nederlandse Rode Kruis 622 huizen gebouwd of herbouwd. "Tegelijk hielpen we ongeveer 1.400 huishoudens met contant geld, subsidies en het opzetten van een handeltje. Vaak konden we de mensen met een boot of visnetten een heel eind op weg helpen. Op het hoogtepunt van onze hulpactiviteiten bestond ons team uit 35 medewerkers. Als het moest, werkten we in de avonduren en de weekenden, gedreven door de vriendelijkheid, gastvrijheid en het grote optimisme van de Sri Lankese bevolking."

Lees meer over de hulp van het Internationale Rode kruis na de tsunami.