Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulp voor slachtoffers dubbele ramp Indonesië
28 oktober 2010 |

Hulp voor slachtoffers dubbele ramp Indonesië

Het Rode Kruis biedt hulp bij de twee grote rampen die de afgelopen dagen Indonesië hebben getroffen. Maandag sloeg een tsunami in op de Mentawai-eilanden bij West-Sumatra. De tsunami werd veroorzaakt door een eerdere aardbeving. Op hetzelfde moment barstte vulkaan Merapi uit in Centraal Java. Donderdag is de vulkaan opnieuw uitgebarsten. 

 

Bij de tsunami  ten westen van Sumatra zijn 311 mensen om het leven gekomen. Meer dan 400 mensen worden nog vermist. Woensdag zijn de eerste reddingsteams van het Rode Kruis gearriveerd om hulp te bieden. De teams moeten nog 13 dorpen aan de westkust van de eilanden bereiken om de situatie daar te bepalen. “Het is ontzettend lastig om de eilanden te bereiken”, zegt Ingeborg Ponne, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis in Jakarta. “Het kost 12 uur om van het vasteland naar de eilanden te varen, wat extra moeilijk en gevaarlijk wordt door de hoge golven en sterke windvlagen.”

 
Ravage
Op het hoofdeiland van de Mentawai-eilanden valt de schade mee, omdat mensen er in redelijk goede huizen woonden. Op de kleinere eilanden, waar mensen in slechte huizen wonen, is het een ravage. “Mensen hebben helemaal niets meer”, aldus Ponne. Om mensen zoveel mogelijk onderdak te bieden zorgt het Rode Kruis voor de distributie van 1000 familietenten. 

Volgens Ponne is er vooral gebrek aan water- en sanitatievoorzieningen: “Mensen hebben geen toegang tot drinkwater. Het is belangrijk dat dat er snel komt.” Andere middelen waar de lokale bevolking dringend behoefte aan heeft is voedsel, dekens en brandstof.
 
Vulkaanuitbarsting 
Bewoners in de buurt van Mount Merapi zijn geëvacueerd. In totaal zijn er 26 dodelijke slachtoffers door de brandende as die de vulkaan uitspuwt. Meer dan 8000 mensen raakten hun huis kwijt. De vulkanische activiteit neemt toe, waardoor ongeveer 50.000 mensen uit de omgeving een groot risico lopen. Het Rode Kruis werkt met 330 mensen ter plaatse door het verlenen van medische zorg en het opzetten van tenten en mobiele veldkeukens om de getroffen bevolking te ondersteunen.
 
Een van de dodelijke slachtoffers in Java was Tutur Rajitno, een vrijwilliger van het Indonesische Rode Kruis. Tijdens het evacueren van mensen uit het dorp Kinahrejo, was hij niet in staat om aan een regen van brandende as te ontsnappen.
 
Beluister hier een radio-fragment een radio-fragment met Rode Kruis medewerkster Ingeborg Ponne.