Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Twee jaar geweld in Syrië: uitzichtloos menselijk lijden
15 maart 2013 |

Twee jaar geweld in Syrië: uitzichtloos menselijk lijden

Twee jaar na de uitbraak van het geweld is Syrië er slechter aan toe dan ooit. Angst, pijn, het verlies van dierbaren en een strijd om te overleven zijn de dagelijkse realiteit van vele Syriërs.

Het Rode Kruis werkt met man en macht om hulp te bieden aan de slachtoffers in Syrië, zowel in getroffen gebieden die door oppositie als door het regeringsleger worden gecontroleerd.

 

Sombere opsomming

“Dagelijks komen honderden mensen om”, schetst Robert Mardini de situatie. Het hoofd Operaties in het Midden-Oosten van het Internationale Rode Kruis geeft een sombere opsomming. “Geweld gericht op burgers, medisch personeel en hulpverleners is inmiddels de orde van de dag. Tienduizenden mensen worden vermist of zijn gevangen gezet. Families zijn wanhopig op zoek naar hun dierbaren, zonder ook maar een spoor van ze te vinden. Ziekenhuizen worden beschoten, medisch personeel wordt bedreigd, gevangengezet of zelfs vermoord tijdens hun werk om levens te redden. De gezondheidszorg staat hiermee enorm druk.”

Groeiende hulpvraag

Ondanks de grote inspanningen van het Rode Kruis en enkele andere humanitaire organisaties, blijft er veel meer hulp nodig om aan de groeiende noden te voldoen. De Syrische Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis in Syrië, doet meer dan ooit tevoren. Hulpverleners doorkruisen voortdurend veranderende frontlinies, met gevaar voor eigen leven. In de afgelopen drie weken is het na lang onderhandelen met alle betrokken partijen gelukt om hulp te brengen in onder andere Homs, Hama en Idlib. “De afgelopen twee jaar hebben we miljoenen mensen kunnen helpen, maar het is niet genoeg. De roep om hulp groeit veel sneller dan wij aankunnen. Door veiligheidsbeperkingen en gebrek aan toegang kunnen we niet reageren zoals we zouden willen en moeten,” reageert Mardini.

Gewenning aan gruwel

De gezondheidszorg in Syrië ligt voor een groot deel plat. Medische faciliteiten worden met regelmaat aangevallen en medisch personeel wordt bedreigd, gevangen genomen of vermoord terwijl ze de levens van anderen proberen te redden. “Het lijkt wel alsof mensen gewend raken aan de dagelijkse aantallen slachtoffers en de gruweldaden die de Syrische burgers moeten ondergaan. Het is onacceptabel dat hulpverleners en medisch personeel gericht worden aangevallen. Deze voortdurende schending van het internationaal humanitair oorlogsrecht en basale humanitaire principes moet stoppen.”

Zorg om gevangenen

Tienduizenden mensen bovendien worden vermist of zijn gevangen genomen. Voor familie en verwanten is niet of nauwelijks informatie te verkrijgen over hoe het met hun dierbaren gaat, en of zij überhaupt nog in leven zijn. “We maken ons grote zorgen om het lot van gevangenen in Syrië. Ondanks herhaalde pogingen en onderhandelingsrondes, hebben we op dit moment geen eerstehands informatie of toegang tot gevangenen,” aldus Mardini,