Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Tweede Kamer ontvangt meer dan 45.000 handtekeningen tegen kernwapens
29 september 2015 |

Tweede Kamer ontvangt meer dan 45.000 handtekeningen tegen kernwapens

#Kernwapens - Vredesorganisatie PAX heeft meer dan 45.000 handtekeningen opgehaald voor het burgerinitiatief ‘Teken tegen Kernwapens’. Vandaag overhandigde de organisatie de handtekeningen aan een aantal leden van de Tweede Kamer. Het Rode Kruis steunt deze campagne.

45000 handtekeningen overdracht.jpgKrista van Velzen (PAX) overhandigt de handtekeningen. "We zijn blij dat er zoveel handtekeningen zijn opgehaald. Een verbod op kernwapens is hard nodig."

 

Dit grote aantal handtekeningen betekent dat de Tweede Kamer moet debatteren over een nationaal verbod op kernwapens.  Beide organisaties juichen dit toe. 

 

Verbod hoog tijd

"Inmiddels hebben al 117 landen aangegeven te willen onderhandelen over een wereldwijd verbod. Het is hoog tijd dat de Nederlandse regering zich bij deze meerderheid aansluit", zegt Krista van Velzen van PAX.

 

Boukje Pieters, senior adviseur Public Affairs: "Een verbod op kernwapens is de enige manier om een kernwapenexplosie te voorkomen. De humanitaire gevolgen van kernwapens zijn catastrofaal. Hierdoor is hulpverlening na een explosie niet of nauwelijks mogelijk. Bovendien blijven de gezondheidseffecten van kernwapens decennialang merkbaar en beïnvloeden zelfs ook toekomstige generaties."

 

Japan

Volgens Pieters zijn anno 2015 de gezondheidseffecten in Japan nog steeds voelbaar. "Wie had kunnen denken dat er 70 jaar na dato nog steeds mensen behandeld zouden worden voor ziekten zoals kanker en leukemie als gevolg van de twee kernexplosies? Dit is de reden dat het Rode Kruis al in 1945 opriep tot een verbod op kernwapens: vanwege de onaanvaardbare humanitaire gevolgen. En deze boodschap dragen we nog steeds uit."

 

Verschrikkelijke gevolgen

Wanneer een kernwapenexplosie plaats heeft gevonden is er geen informatie beschikbaar uit het rampgebied. Dit is gebleken uit een onderzoek van de ICRC uit 2009. Daarnaast is de infrastructuur ernstig beschadigd, waardoor het getroffen gebied onbereikbaar is. Bovendien is de straling zeer schadelijk en is er te weinig materiaal beschikbaar om hulpverleners hiertegen te beschermen. Vanwege deze verschrikkelijke gevolgen steunen wij de campagne van PAX.

 "70 jaar na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki vormen kernwapens nog steeds een onacceptabel groot risico voor de mensheid", zegt President van het Internationale Rode Kruis Peter Maurer. Maurer: "De vernietigende kracht van nucleaire wapens is ongeëvenaard, maar toch zijn kernwapens het enige massavernietigingswapen dat nog niet is verbannen."

 

Neutraliteit

Het steunen van de campagne van PAX sluit aan bij het principe van 'neutraliteit', een van onze grondbeginselen. Vanuit dit beginsel kiezen we altijd de kant van de slachtoffers: de gevolgen voor mogelijke slachtoffers van een toekomstige kernexplosie zijn zó groot dat een verbod nodig is. Daarom zijn we blij dat er zoveel handtekeningen zijn verzameld.