Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Tyfoon Rammasun komt aan op de Filipijnen
16 juli 2014 |

Tyfoon Rammasun komt aan op de Filipijnen

​​

Tyfoon Rammasun komt aan op de Filipijnen

De tyfoon Rammasun, die lokaal bekend staat  als Glenda, is gister in de late namiddag aan land gekomen bij Lapu-Lapu in het oosten van de Filipijnen. ​​Rammasun raasde woensdagochtend over de hoofdstad Manilla en zorgde voor een sterke wind en zware regen in de vroege ochtend. De tyfoon veroorzaakte stroomuitval en verstoring van telecommunicatie en raasde met windstoten van 170 km per uur verder over het noordwesten van het land.

 

Zware wind en regen

Door de zware wind en regen waren er op verschillende plekken overstromingen en aardverschuivingen. In het zuiden van Luzon, de regio van Bicol en Oost-Visayas werden 450.000 mensen geëvacueerd.  Ongeveer vier en een half miljoen families in het zuiden van Luzon zitten nog zonder stroom. Vele huizen zijn verwoest en beschadigd. De tyfoon kostte minstens vijf mensen het leven.

 

Warme maaltijd

Het Filipijnse Rode Kruis kwam direct in actie en monitorde continue de weersverwachting. Medische teams van het Rode Kruis hebben eerste hulp geboden en meer dan 250 hulpverleners zijn ingezet. In Albay werden 2500 gezinnen voorzien van voedselpakketten​ en andere hulpgoederen als tenten en dekens. In Masbate, Ormoc, het zuiden van Leyte en Manilla werden in verschillende evacuatiecentra 4400 warme maaltijden verstrekt.

 

Rammasun is de eerste tyfoon van dit regenseizoen die ook aan land komt. Gemiddeld wordt het land getroffen door zo'n 20 tyfoons per jaar.