Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Universiteit Leiden wint pleitwedstrijd over oorlogsrecht
9 maart 2012 |

Universiteit Leiden wint pleitwedstrijd over oorlogsrecht

De Universiteit Leiden heeft de Frits Kalshoven Competitie over humanitair oorlogsrecht gewonnen. Reka Hollos, ook in het Leidse team, won de prijs voor beste individuele pleiter van de competitie.  Het team van de Universiteit van Amsterdam sleepte de prijs voor Beste Rollenspellen in de wacht​. De finale werd beoordeeld door een jury van experts op het gebied van internationaal recht en humanitair oorlogsrecht. 

 

 
Twaalf teams, waaronder studenten van negen Nederlandse universiteiten en hogescholen,  twee Vlaamse universiteiten en de Belgische Koninklijke Militaire Academie, namen het een week lang tegen elkaar op in rollenspelen en een pleitwedstrijd rond een fictieve oorlog. De week werd afgesloten met de finale en een paneldebat over de bescherming van burgers en multinationale militaire missies.

Team van Universiteit Leiden 
​Mathew Truscott, Diana Celma en Reka Hollos - Universiteit Leiden

Over de Frits Kalshoven Competitie

De Engelstalige competitie wordt jaarlijks georganiseerd samen met het Rode Kruis Vlaanderen. Meer dan honderd studenten van Vlaamse en Nederlandse universiteiten deden al mee. Veel van hen hebben intussen een internationale carrière opgebouwd bij onder meer de Europese Commissie, internationale tribunalen in Den Haag en het Internationale Rode Kruis.

De competitie is vernoemd naar Frits Kalshoven, een van ’s werelds meest gerenommeerde experts op het gebied van humanitair oorlogsrecht. Met de Frits Kalshoven Competitie wil het Rode Kruis de kennis van studenten over humanitair oorlogsrecht uitbreiden.