Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Universiteit Leiden wint negende editie Frits Kalshoven Competitie
19 februari 2016 |

Universiteit Leiden wint negende editie Frits Kalshoven Competitie

#FKC16 - ​Het team van Universiteit Leiden heeft de negende editie van de Frits Kalshoven competitie over humanitair oorlogsrecht gewonnen. In de finale versloegen zij het team van Universiteit Utrecht. Het Leidse team werd geroemd om hun kennis van het humanitair oorlogsrecht, teamwork en timemanagement. 

Team Leiden trotse winnaar Frits Kalshoven Competitie  

 De winnaars van de Frits Kalshoven Competitie 2016: Team Universiteit Leiden. (Foto: Peter Busscher) 

Frits Kalshoven
Van 15 tot en met 19 februari 2016 organiseerden het Nederlands Rode Kruis en Rode Kruis-Vlaanderen de negende editie van de Frits Kalshoven Competitie. Studenten worden tijdens deze wedstrijd vijf dagen ondergedompeld in het humanitair oorlogsrecht.  Prof. Em. Frits Kalshoven (1924), de naamdrager van de competitie, is een van de meest gerenommeerde experts op het gebied van dit recht.

Gewapende groepen
Het thema van dit jaar was 'niet-statelijke gewapende actoren', dit zijn gewapende groepen (of individuen) die geen deel uitmaken van staatsstructuren. Deskundigen van het Internationale Rode Kruis, het Belgische Ministerie van Defensie en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken gingen dieper in op verschillende aspecten van dit actuele thema. Het programma van de competitie bestond uit o.a. lezingen, rollenspellen en een bezoek aan het Internationaal Strafhof.

Overtuigend pleidooi
Tijdens de finale op vrijdag, in Crowne Plaza, Den Haag, kregen de deelnemers de kans om hun opgedane kennis van humanitair oorlogsrecht te laten zien. Tijdens de pleitwedstrijd moesten alle teams op basis van een fictieve casus een overtuigend pleidooi houden over het humanitair oorlogsrecht. Ze bepleiten daarbij beide kanten van de zaak: als aanklager en verdedigende partij. De teams uit Leiden en Utrecht wonnen de voorrondes en streden tegen elkaar in de finale. Team Leiden werd uiteindelijk winnaar van de competitie. De prijs voor beste individuele spreker ging naar Callum Thomson, Universiteit Leiden. Het beste rollenspel ging naar het team van Universiteit Maastricht.

Jury
De jury van de finale bestond uit:

  • Rechter Fons Orie (Joegoslavië Tribunaal);
  • Audrey Palama (Internationale Rode Kruis);
  • Luitenant-kolonel Chris de Cock (Belgische Ministerie van Defensie);
  • Prof. dr. Liesbeth Lijnzaad (Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken);
  • Pieter de Jong Schouwenburg (Advocatenkantoor Van Doorne).

Negen universiteiten
Aan de wedstrijd deden negen studententeams mee. Vijf teams van Nederlandse universiteiten (Tilburg, Maastricht, Leiden, Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam) en vier teams uit België (Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel (Saint-Louis)).