Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Update Filippijnen: half jaar hulp na tyfoon Haiyan
5 mei 2014 |

Update Filippijnen: half jaar hulp na tyfoon Haiyan

​​​Het is al weer 6 maanden geleden dat tyfoon Haiyan grote gebieden van de Filippijnen verwoestte. 16 Miljoen mensen werden getroffen. De ravage was enorm. Nog steeds helpt het Rode Kruis slachtoffers op hun leven weer op de rit te krijgen. Tijd om de balans op te maken van de geboden hulp en aandacht te schenken aan plannen voor herstel op de langere termijn. ​

Ruim 1 miljoen mensen geholpen

Rode Kruis hulpverleners hebben sinds de ramp al ruim een miljoen mensen geholpen. Bijvoorbeeld door ze onderdak te bieden, toegang te geven tot medische faciliteiten en te ondersteunen met zogenaamde cash grants (subsidies voor gezinnen om zelf boodschappen te doen). Meer over onze hulp lees je in Dossier Filippijnen.

Hulp in de weg naar onafhankelijkheid

Het Rode Kruis lanceert vandaag een recovery-plan. In dit plan staat beschreven hoe 775.000 van de meest kwetsbare mensen weer op gang geholpen gaan worden. En hoe ze zich beter kunnen wapenen tegen toekomstige rampen. Doel van de inspanningen is het zelfstandig functioneren van de bevolking. "Het is opmerkelijk hoe veerkrachtig de getroffen bevolking zich heeft getoond" zegt Richard Gordon, voorzitter van het Filippijnse Rode Kruis. "Velen van hen krabbelen beetje bij beetje weer op, maar in sommige gebieden blijft de armoede die ook voor Haiyan al bestond, een struikelblok. De mensen daar hebben geen toegang tot de meest primaire faciliteiten zoals onderdak en medische hulp en dat maakt het onmogelijk om weer wat op te gaan bouwen." Het plan is dan ook juist gericht op de bevolking van deze gebieden. Door ze onder andere te helpen met woonruimte, kostwinning en toegang te bieden tot medische faciliteiten, moeten ze in maximaal 3 jaar weer zonder hulp in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.​

Feiten en Cijfers

In onderstaande infographic zie je meer facts & figures over de gevolgen van Haiyan en onze hulp. Wil je graag nog meer weten? Kijk dan eens op de website van ICRC​.


Helpen om het recovery plan tot een succes te maken en de mensen op de Filippijnen weer onafhankelijk van onze hulp laten functioneren?